Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 23
 İndirme 2
Ciddi Ruhsal Hastalık Tanısı Konmuş Olan Bireylerde Öz Yeterlilik, Algılanan Sosyal Destek ve Yaşamda Anlamın Değerlendirilmesi
2023
Dergi:  
Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Ciddi ruhsal hastalık tanısı konmuş bireylerin özyeterlilik, algılanan sosyal destek ve yaşamda anlam düzeyleri belirlenerek, bu parametrelerin birbirleri arasındaki ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı bir çalışma olan bu araştırmanın, örneklemini ciddi ruhsal hastalık tanısı konmuş ve 2021 yılının Temmuz- Ekim aylarında Psikiyatri Polikliniğine ayaktan başvuran araştırmaya katılmaya gönüllü olan 168 birey oluşturdu. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek (ÇBASDÖ), Genel Öz Yeterlilik (GÖYÖ) ve Yaşamda Anlam Ölçekleri (YAÖ) ile toplandı. Veriler Mann-Whitney U, Kruskall Wallis testleri, Spearman Korelasyon ve Regresyon analizi ile değerlendirilmiş, tüm analizlerde güven aralığı 95 ve anlamlılık p<0.05 olarak değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların yaşamda anlam, sosyal destek ve öz yeterlilik düzeyleri orta derecede değerlendirildi. YAÖ ve ÇBASDÖ puanlarına bakıldığında ölçeklerin tüm alt boyutları arasında anlamlı pozitif yönde güçlü (p<0,05) bir ilişki olduğu saptandı. YAÖ ve GÖYÖ puanları incelendiğinde yaşamda anlam arayışı alt boyutu ve ısrar alt boyutu arasında ilişki olmadığı ancak diğer tüm alt boyutlar arasında pozitif yönde güçlü bir ilişki olduğu (p<0,005), ÇBASDÖ ve GÖYÖ puanları incelendiğinde ise ölçeklerin tüm alt boyutları arasında anlamı pozitif yönde güçlü (p<0,05) bir ilişki olduğu saptandı. Sosyal Desteğin aracı rolü incelendiğinde öz yeterlilik ve yaşamda anlam duyguları arasında sosyal desteğin kısmi aracı olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuç: Çalışmada incelenen kavramların birbirini pozitif yönde güçlü bir şekilde etkilediği ve sosyal desteğin bir aracılık rolü üstlendiği görüldü. Bireylerin tedavi süreçleri bu ilişkiler kapsamında desteklenmeli ve ciddi ruhsal hastalık tanısı almış bireylerin yaşamda anlam ve öz yeterlilik düzeylerinin ilişkileri detaylı şekilde incelenmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of Self-sufficiency, Perceived Social Support, and Meaning In Life In Individuals Diagnosed With Serious Mental Illnesses
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: It was aimed to determine the levels of self-sufficiency, perceived social support, and meaning in life of individuals diagnosed with serious mental illnesses and to evaluate the relationships between these parameters. Methods: The sample of this descriptive study consisted of 168 individuals who were diagnosed with serious mental illnesses and volunteered to participate in the study, who applied to the Psychiatry Outpatient Clinic in July-October 2021. The data were collected with the Introductory Information Form, the Multidimensional Perceived Social Support (MDPSS), the General Self-Sufficiency (GSS), and the Meaning in Life Scales (MLS). The data were evaluated with Mann-Whitney U, Kruskall Wallis tests, Spearman Correlation, and Regression analysis, and the confidence interval was accepted as 95 and significance as p<0.05 in all analyzes. Results: The participants' levels of meaning in life, social support, and self-sufficiency were found to be moderate. When the ML and MDPSS scores were examined, a significant positive strong (p<0.05) relationship was found between all sub-dimensions of the scales. When the ML and GSS scores were examined, no relationship was found between the sub-dimension of seeking meaning in life and the sub-dimension of persistence, while a strong positive relationship was found between all other sub-dimensions (p<0.005). When the MDPSS and GSS scores were examined, a strong positive (p<0.05) relationship was found between all sub-dimensions of the scales. When the mediating role of Social Support was examined, it was concluded that social support was a partial mediator between self-sufficiency and feelings of meaning in life. Conclusion: It was seen that the concepts examined in the study affected each other in a positive way and social support played a mediating role. The treatment processes of individuals should be supported within the scope of these relationships, and the relationships between meaning in life and self-sufficiency levels of individuals diagnosed with serious mental illnesses should be examined in detail.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 279
Atıf : 562
Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi