Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1
The Curatıve Role Of Lınalool In Rıfampıcın-ınduced Braın Tıssue Damage
2023
Dergi:  
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Bu çalışmada antihiperglisemik, hipolipidemik ve antioksidan özelliklere sahip olan linalool (LN), rifampisine (RF) bağlı olarak oluşabilen nörodejenerasyonlar ve nöral bozuklukların tedavisi amacıyla kullanılmıştır. Bu amaçla, RF'ye bağlı oluşabilecek nörotoksisitede, antioksidan özelliği olan LN'nin koruyucu etkinliği hem gen ekspresyonu seviyesinde hem de biyokimyasal ve histopatolojik bulgularla araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem 30 adet sağlıklı erkek Spraque-Dawley rat beş gruba ayrıldı (Grup 1: Kontrol grubu Grup 2: Çözücü Kontrol (Dimetilsülfoksit-DMSO) grubu Grup 3: Rifampisin (RF) grubu Grup 4: Linalool (LN) grubu Grup 5: Rifampisin-Linalool (RF+LN) grubu. Biyokimyasal ve histolojik analizler ile gen ekspresyon seviyeleri için beyin dokuları, kan glikoz seviyelerini ölçmek için kan örnekleri alındı. Bulgular Rifampisin uygulaması, beyin ağırlığını azaltırken, CYP1A1 ve CYP1A2 mRNA gen ekspresyonunu ve kan glukoz düzeylerini önemli ölçüde artırmıştır. Diğer yandan RF+LN grubunda CYP1A1 ve CYP1A2 mRNA gen ekspresyonu ve kan glukoz düzeylerinde anlamlı azalmalar olurken, beyin ağırlığında anlamlı düzelme gözlenmiştir. Histolojik bulgular LN verilen gruplarda, RF ye bağlı oluşan hasarların azaldığını göstermiştir. Sonuç LN'nin beyin dokusunu RF'nin toksik etkilerinden korumada oldukça etkili olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Ri̇fampi̇si̇n Kaynakli Beyi̇n Dokusu Hasarinda Li̇nalool’un İyi̇lesti̇ri̇ci̇ Rolu
2023
Yazar:  
Özet:

Objective In this study linalool (LN), which has antihyperglycemic, hypolipidemic and antioxidant properties, is intended to be used in the treatment of neurodegenerations and neural disorders that may occur due to rifampicin (RF). For this reason, it was aimed to examine the effects of LN on the expression of genes, biochemical and histopathological parameters in these metabolic pathways against neurotoxicity that may occur due to RF, and to investigate the protective effects of LN, which has antioxidant properties. Material and Method Thirty healthy male Spraque-Dawley rats were divided into five groups (group 1; control, group 2; solvent control (DMSO); group 3, RF; group 4, LN; group 5; RF+LN). Brain tissues were taken for biochemical, histological and gene expressions analyses. Blood samples were taken to measure blood glucose levels. Results Rifampicin treatment significantly increased CYP1A1 and CYP1A2 mRNA gene expression and blood glucose levels, while reducing brain weight according to findings. On the other hand, there was a significant decrease in CYP1A1 and CYP1A2 mRNA gene expression and blood glucose levels in the RF+LN group, while a significant improvement in brain weight was observed and as a result of histological analyzes, it was observed that the damage caused by RF decreased in the groups given LN. Conclusion LN was found to be highly effective in protecting the brain from the toxic effects of RF.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.081
Atıf : 2.167
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini