Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Multiple Skleroz Tanisi Alan Bireylerin Sosyal Destek Mekanizmalari Ile Psikiyatrik Semptomlarinin İncelenmesi
2023
Dergi:  
Batı Karadeniz Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, Multiple Skleroz (MS) tanısı alan bireylerin sosyal destek mekanizmaları ile bireylerin hastalığından dolayı yaşadığı psikolojik sorunlar, hastalıkla birlikte meydana gelen psikiyatrik semptomların incelenmesi olup; tanımlayıcı çalışma olarak planlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Nicel bir araştırma olan çalışmada, amaçsal örnekleme ile belirlenmiş 410 MS tanısı alan bireye ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, demografik bilgi formu ile sosyal desteği incelemek için Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, psikiyatrik semptomları incelemek içinse, Psikolojik Belirti Tarama Listesi (SCL-90-R) kullanılmıştır. Bulgular: Bu çalışmada, MS tanısı alan bireylerin sosyal destek mekanizmaları ve psikiyatrik semptomları bazı değişkenlere göre incelenmiş olup; araştırma bulgularına göre; araştırmaya katılan hastaların, %77.1’i kadın, %37.8’i 30 yaş ve altında, %60.7’si evli, %58.5’i üniversite mezunu, %46.3’ü 1-5 yıldır MS hastası, %78.0’i atak ve iyileşmelerle giden MS (RRMS) tipi olduğu sonucuna varılmıştır. Çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeğinde; MS’den dolayı psikolojik sorun yaşamamış olanların, sosyal desteğinin daha yüksek olduğu; eğitim durumu arttıkça sosyal desteğin de arttığı; hastalığa uyum sağlayanların daha fazla sosyal destek aldığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmaya katılan MS hastalarının, Psikolojik Belirti Tarama Listesi, Genel Semptom Düzeyine göre psikopatolojik durumu olan bireylerin oranı %60.7’dir. Sonuç: Çok boyutlu algılanan sosyal destek ölçeğinin üç alt boyutuyla (aile, özel bir insan ve arkadaş) MS tanısı alan bireylerde meydana gelmiş ya da gelebilecek psikiyatrik semptomlar (somatik, psikotik, anksiyete, depresyon, obsesif-kompulsif gibi) arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bu bireylerin mikro, mezzo ve makro düzeyde aldıkları sosyal destek arttıkça psikiyatrik semptomlarda azalma olduğu görülmüştür. Araştırma bulgularının tıbbi sosyal hizmet literatürüne katkı sağlayacağı düşünülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

The Examination Of Psychiatric Symptoms Of Individuals Diagnosed With Multiple Sclerosis With Social Support Mechanisms
2023
Yazar:  
Özet:

Aim: The aim of this study is to investigate the social support mechanisms of individuals diagnosed with Multiple Sclerosis (MS), the psychological problems experienced by individuals due to the disease, and the psychiatric symptoms that occur with the disease; it was planned as a descriptive study. Material and Methods: In this quantitative study, 410 individuals diagnosed with MS were reached by purposive sampling. In the study, demographic information form and Multidimensional Perceived Social Support Scale were used to examine social support and Psychological Symptom Check List (SCL-90-R) was used to examine psychiatric symptoms. Results: In this study, social support mechanisms and psychiatric symptoms of individuals diagnosed with MS were analysed according to some variables. According to the findings of the study, 77.1% of the patients who participated in the study were female, 37.8% were 30 years old or younger, 60.7% were married, 58.5% were university graduates, 46.3% had MS for 1-5 years, 78.0% had MS with attacks and improvements (RRMS) type. In the multidimensional perceived social support scale, it was concluded that those who did not experience psychological problems due to MS had higher social support; social support increased as the educational level increased; and those who adapted to the disease received more social support. According to the Psychological Symptom Check List, General Symptom Level of MS patients who participated in the study, the rate of individuals with psychopathological condition was 60.7%. Conclusion: A significant negative relationship was found between the three sub-dimensions of the multidimensional perceived social support scale (family, special person and friend) and psychiatric symptoms (somatic, psychotic, anxiety, depression, obsessive-compulsive, etc.) that have occurred or may occur in individuals diagnosed with MS. As the social support received by these individuals at micro, mezzo and macro levels increased, it was observed that psychiatric symptoms decreased. It is thought that the research findings will contribute to the medical social work literature.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Batı Karadeniz Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 273
Atıf : 231
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini