Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
Erken Doğum Yapan Annelerde Doğum Sonrası Depresyon Yaygınlığı ve İlişkili Faktörler: Kesitsel Bir Çalışma
2020
Dergi:  
Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Erken doğum yapan anneler arasında doğum sonrası depresyonun yaygınlığını belirlemeyi ve doğum sonrası depresyonla ilgili faktörleri araştırmayı amaçladık. Yöntem: Üçüncü basamak bir hastanede kesitsel bir çalışma yapıldı. Erken doğum yapan annelerle Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı, Dördüncü Baskı’ya (DSM-IV) göre Eksen I bozuklukları için yapısal klinik görüşme (SCID-I) aracılığıyla görüşüldü. Tüm çalışma grubuna sosyodemografik veri formu, Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği (EDSDÖ), Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ÇBASDÖ) ve Spielberger Durum-Sürekli Kaygı Envanteri (SDSKE) uygulandı. SCID-I’ e göre çalışma grubu, doğum sonrası depresyonu olan ve doğum sonrası depresyonu olmayan olmak üzere iki gruba ayrıldı. Postpartum depresyon ile ilişkili faktörleri bulmak için iki grup arasında karşılaştırılma yapıldı. Son olarak doğum sonrası depresyon risk faktörü analizi için binary lojistik regresyon analizi yapıldı. Bulgular: Tüm örneklemin %20,8'inin (n=25) doğum sonrası major depresif bozukluk kriterlerini karşıladığını saptadık. Peripartum veya herhangi bir zaman depresyon öyküsü, ailede psikiyatrik bozukluk öyküsü, planlanmamış gebelik ve gebelik sırasındaki sağlık problemleri doğum sonrası depresyon grubunda anlamlı olarak daha fazlaydı. Doğum sonrası depresyon grubunda EDSDÖ ve SDSKE puanları anlamlı olarak daha yüksekti, ÇBASDÖ puanları ise anlamlı olarak daha düşüktü. EDSDÖ puanları ile ÇBASDÖ puanları arasında negatif yönde anlamlı bir korelasyon vardı. Doğum sonrası depresyon grubunda anlamlı olarak saptanan özellikler regresyon analizinde doğum sonrası depresyon için birer risk faktörü olarak bulundu. Sonuç: Erken doğum yapan annelerde planlanmamış gebelik, gebelik sırasındaki sağlık problemleri ve bireydeki veya ailedeki depresyon öyküsü doğum sonrası depresyonda önemli bir rol oynayabilir.

Anahtar Kelimeler:

The Prevalence Of Postpartum Depression and Related Factors In Premature Mothers: A Discontinuous Study
2020
Yazar:  
Özet:

Purpose: We aimed at determining the prevalence of postpartum depression among premature mothers and researching the factors associated with postpartum depression. Method: A third stage study was carried out in a hospital. The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders for Early Birth Mother was discussed through the Structural Clinical Interviews (SCID-I) for Axis I Disorders according to the Fourth Pressure (DSM-IV). The entire study group applied a sociodemographic data form, the Edinburgh Postpartum Depression Scale (EDSDÖ), the Multi-Dimensional Detected Social Support Scale (EDSDÖ) and the Spielberger Situation-Continuous Anxiety Reserve (SDSKE). According to SCID-I, the study group was divided into two groups, with postpartum depression and without postpartum depression. Two groups were compared to find the factors associated with postpartum depression. Finally, a binary logistics regression analysis was conducted for the analysis of the postpartum depression risk factor. Results: We found that 20.8% of the total sample (n=25) meets the criteria for major postpartum depression disorders. Peripartum or any time depression history, family history of psychiatric disorders, unplanned pregnancy and pregnancy health problems were significantly greater in the postpartum depression group. In the postpartum depression group, the EDSDÖ and SDSKE scores were significantly higher, while the CBSDÖ scores were significantly lower. There was a significant correlation in the negative direction between EDSDÖ points and CBSDÖ points. The characteristics significantly identified in the postpartum depression group were found as a risk factor for postpartum depression in the regression analysis. The result: Unplanned pregnancy in premature mothers, pregnancy health problems and a depression history in the individual or family may play an important role in postpartum depression.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Yeni Symposium Psikiyatri, Nöroloji ve Davranış Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 373
Atıf : 969
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini