Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 3
Tip 1 Diyabette Damgalama İcin Bir Model Onerisi: Roy Adaptasyon Modeli
2023
Dergi:  
Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Tip 1 Diyabet, bireyleri hem fizyolojik hem de psikososyal boyutta etkileyen kronik bir hastalıktır. Son yıllarda Tip 1 Diyabet ile ilgili dikkat çeken psikososyal sorunlardan bir tanesi de damgalamadır. Tip Damgalamanın nedenleri ve sonuçlarının, damgalamaya adaptasyonu etkileyen bir uyaran oldukları düşünülmektedir. Bu uyaranlar karşısında bireyler baş etme mekanizmalarını kullanmaktadır. Tip 1 Diyabette damgalama bireylerin metabolik kontrolün kötüleşmesine, benlik kavramında rahatsızlığa, okul, iş ve aile yaşamındaki değişikliklere ve sosyal ilişkilerde bozulmaya neden olmaktadır. Uyaranlar ile baş etmeye çalışırken ortaya çıkan davranışlar bireyin fizyolojik, benlik kavramı, rol fonksiyonu ve karşılıklı bağlılık alanlarında görülmektedir. Bu davranışlar bireyin damgalamaya adaptasyon sürecine göre değişiklik göstermektedir. Etkili ve adaptif davranışlar damgalamaya uyumu sağlar. Tip diyabette damgalama ve roy adaptasyon modelinin alanlarındaki benzerlik olduğu görülmektedir. Bu noktada, hemşirelerin, bireylerin deneyimledikleri damgalamaya adaptasyon sürecinde Roy Adaptasyon Modelini doğrultusunda hemşirelik bakımı gerçekleştirebilecekleri düşünülmüştür. Bu özden hareketle, Tip 1 Diyabette damgalama Roy Adaptasyon Modeli doğrultusunda ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

A Model Recommendation For Diabetes Type 1: Roy Adaptation Model
2023
Yazar:  
Özet:

Type 1 diabetes is a chronic disease that affects individuals in both physiological and psychosocial dimensions. One of the psychosocial problems that have been attracted to type 1 diabetes in recent years is the markage. It is believed that the causes and consequences of the type of stamping are an alarm that affects the adaptation to the stamping. In the face of these alarms, individuals use mechanisms to cope with. Type 1 Diabetes marking causes a person’s metabolic control to deteriorate, discomfort in the concept of self, changes in school, work and family life, and disruption in social relationships. Behaviors that arise when trying to deal with the warning are seen in the fields of the individual's physiological, self-concept, role function and mutual commitment. These behaviors vary according to the process of adaptation to the individual's markage. Effective and adaptive behaviors make it compatible with the signs. There is a similarity in the fields of type diabetes and roy adaptation model. At this point, the nurses are believed to be able to carry out nursing care in accordance with the Roy Adaptation Model in the process of adaptation to the signs they experience. By moving from this essence, type 1 diabetes is treated in accordance with the Roy Adaptation Model.

Anahtar Kelimeler:

A Model Proposal For Stigma In Type 1 Diabetes: Roy Adaptation Model
2023
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.069
Atıf : 3.299
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini