Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
Ulseratif Kolitli Hastalarda Serum Hepsidin Duzeyi Olcumunun Hastalik Aktivasyonunu Degerlendirmedeki Etkinligi ve Guvenirligi
2024
Dergi:  
Pamukkale Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmada hepsidin ile inflamasyon markerları ve hastalık şiddeti arasındaki ilişkinin irdelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada toplam 164 kişi katılmış olup eşit sayıda aktif ve remisyonda olmak üzere 108 Ülseratif Kolit hastası ile 56 kontrol kişisinin hepsidin düzeyleri belirlenmiştir. Elde edilen verilerde hepsidin düzeyleri ile yaş, cinsiyet, ESH, CRP, WBC Hb düzeyleri arasındaki korelasyonlar tespit edilmiş, aktif ÜK hastalarının hepsidin düzeyi ile yaş, cinsiyet, ESH, CRP, WBC, Hb, Truelove-Witts skoru ve Mayo skoru arasındaki ilişki regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Aktif Ülseratif Kolit grubunda ESH, CRP ve Hepsidin düzeyleri remisyon ve kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek tüm ülseratif kolit grubunda, ESH, CRP, Hepsidin düzeylerinin kontrol grubuna göre istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Ayrıca AÜK grubunda, hepsidin düzeyi ile Truelove Witts skoru ve mayo skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde pozitif yönde bir korelasyon bulunmuştur (p<0,05) ve ülseratif kolit hastalarında hepsidin düzeyini etki eden faktörleri saptamak için yapılan regresyon analizinde yaş artışının (B=0,143, p<0,05), Truelove Witts Skoru’nun artışının (B=5,224, p<0,001) hepsidin düzeyini arttırdığı Eritrosit Sedimentasyon Hızının yükselmesinin ise hepsidin düzeyini azalttığı (B=-0,160, p<0,05) tespit edilmiştir. Sonuç: Serum hepsidin düzeyinin yalnızca hastalık aktivasyonunu değil aynı zamanda aktivasyon şiddetinin de değerlendirilmesinde kullanılabilecek bir marker olarak klinik kullanıma girebileceği konusunda umut vadetmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Efficiency and Reliability Of Serum Hepcidin Level Measurement In Evaluation Of Disease Activation In Patients With Ulcerative Colitis
2024
Yazar:  
Özet:

Purpose: The study is to examine the relationship between hepcidin and inflammation markers and disease severity. Materials and methods: Hepcidin levels are determined in 108 Ulcerative Colitis patients and 56 control subjects, a total of 164 subjects, equally active and in remission. Correlations between hepcidin levels and Age, Gender, ESR, CRP, WBC Hb levels are determined in the data. The relationship between hepcidin level of active UC patients and Age, Gender, ESR, CRP, WBC, Hb, Truelove-Witts score and Mayo score is evaluated by regression analysis. Results: ESR, CRP and Hepcidin levels in the Active Ulcerative Colitis group are statistically significantly higher than in the remission and control groups; ESR, CRP, Hepcidin levels are found to be statistically significantly higher in the entire ulcerative colitis group compared to the control group. In addition, a statistically significant positive correlation is found between the hepcidin level and the Truelove Witts score and the Mayo score in the AUC group (p<0.05).In the regression analysis perform to determine the factors affecting hepcidin level in ulcerative colitis patients, increase in Age (B=0.143, p<0.05), increase in Truelove Witts Score (B=5.224, p<0.001) increased Hepcidin level, whereas increase in Erythrocyte Sedimentation Rate decreased hepcidin level (B=-0.160, p<0.05) is determined. Conclusion: It is promising that serum hepcidin level can enter into clinical use as a marker that can be used to evaluate not only disease activation but also the severity of activation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Pamukkale Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 926
Atıf : 1.203
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini