Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Multipl Sklerozlu Hastalarda; Yorgunluk, Kognitif Fonksiyonlar, Depresyon ve Ozurluluk İliskisi
2023
Dergi:  
Acta Medica Alanya
Yazar:  
Özet:

Amaç: Multipl skleroz (MS) kronik, ilerleyici ve nörodejeneratif bir merkezi sinir sistemi bozukluğudur. Multipl Skleroz genellikle özürlülük, bilişsel yetersizlik, yorgunluk ve depresyon semptomlarına neden olur. Bu çalışmada amaç Multipl skleroz hastalarında bilişsel işlev, yorgunluk ve depresyonun özürlülük ile ilişkisini değerlendirmektir. Yöntem: 74 Multipl sklerozlu hastayı değerlendirmek için Bilişsel Başarısızlıklar Ölçeği (CFQ) bataryasını uyguladık. Özürlülük düzeylerini değerlendirmek için Genişletilmiş Özürlülük Durum Ölçeği (EDSS) kullanıldı. Yorgunluk ve depresyon düzeyleri için sırasıyla Yorgunluk Şiddet Ölçeği (FSS) ve Beck Depresyon Envanteri (BDI) kullanıldı. Bulgular :EDSS ile BDI arasında orta düzeyde pozitif korelasyon bulundu (r1=0,342 p<0,001). EDSS ile yorgunluk arasında orta düzeyde pozitif korelasyon bulundu (r1=0,392 p<0,001). CFQ ile BDI arasında orta düzeyde pozitif korelasyon bulundu (r1=0,451 p<0,001). CFQ ile yorgunluk arasında orta düzeyde pozitif korelasyon bulundu (r1=0,425 p<0,001). Yorgunluk ile BDI arasında orta düzeyde pozitif bir korelasyon bulundu (r1=0,424 p<0,001). Sonuç Multipl skleroz hastalarında özürlülük arttıkça yorgunluk, depresyon artmaktadır ve bilişsel işlevlerdeki bozulmada depresyon ve yorgunluk rol almaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between Fatigue, Cognitive Functions, Depression, and Disability In Multiple Sclerosis Patients
2023
Yazar:  
Özet:

Aim : Multiple Sclerosis (MS) is a chronic, progressive, and neurodegenerative disorder of the central nervous system. It frequently leads to symptoms such as disability, cognitive impairment, fatigue, and depression. This study aims to examine the relationship between fatigue, cognitive functions, depression, and disability among individuals with MS. Methods: Seventy-four MS patients were evaluated by using the Cognitive Failure Questionnaire (CFQ) battery. The Expanded Disability Status Scale (EDSS) was used in determining the level of disability, whereas the Fatigue Severity Scale (FSS) and the Beck Depression Inventory (BDI) were utilized in measuring the levels of fatigue and depression, respectively. Results :Moderate positive correlations were found between EDSS and BDI (r1=0.342; p<0.001), between EDSS and FSS (r1=0.392; p<0.001), between CFQ and BDI (r1=0.451; p<0.001), between CFQ and FSS (r1=0.425; p<0.001), and between FSS and BDI (r1=0.424; p<0.001). Conclusion :The results achieved in this study indicate that fatigue and depression increase as disability increases among Multiple Sclerosis patients and cognitive impairment is associated with both depression and fatigue.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Acta Medica Alanya

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 338
Atıf : 135
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini