Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 2
Posterior Bolgede Taskin Yapilmis Restorasyonlarin Alveolar Kemik Kaybiyla İliskisinin Konik Isinli Bilgisayar Tomografisi Ile Retrospektif Olarak Degerlendirilmesi
2023
Dergi:  
Selcuk Dental Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Retrospektif olarak konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntülerini inceleyerek taşkın restorasyonların sıklığını ve lokalizasyonunu belirlemek ve zaman içerisinde alveol kemikte meydana getirdiği yıkımın üç boyutlu olarak değerlendirilmesini sağlamaktır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya subgingival amalgamlar, kompozit veya cam iyonomer restorasyonlar (proksimal taşkın kenarlar), servikal abrazyonlar, sınıf V restorasyonlar gibi en az bir proksimal restorasyonu olan, karşı taraftaki dişleri restore edilmemiş olan hastalar dahil edildi. Çalışmada incelenilen tüm konik ışınlı bilgisayar tomografiler Planmeca Promax 3D (Planmeca Inc. Helsinki, Finlandiya) cihazı ile çekildi. Konik ışınlı bilgisayar tomografilerin hiçbiri bu çalışma için özel olarak elde edilmedi. Taşkın restorasyonların tomografileri incelendikten sonra dişlerin tipi, yeri ve hasta bilgileri kaydedildi. Verilerin istatistiksel analizinde Wilcoxon işaret testi, Mann Whitney U testi, Spearman korelasyon kullanıldı. Anlamlılık düzeyi %95 olarak kabul edildi. Bulgular: Hastaların % 52.6’sı kadın, % 47.4’ü erkek ve taşkın restorasyonlu dişlerin % 50.9’unun molar diş ve % 49.1’inin premolar dişlerden oluşmaktadır. İncelenen taşkın restorasyonların % 54.38’i üst çenede, % 45.62’si alt çenede yer almaktadır. Taşkın restorasyona sahip dişlerin mezial ve distal bölgelerinde yapılan alveol kemik yıkımı ölçüm değerleri, karşı tarafta yer alan sağlıklı dişlerinin ölçüm değerlerine göre daha yüksektir (p<0.05). Sonuç: Taşkın restorasyonlar en çok maksillada ve dişlerin mezial yüzeylerinde gözlendi.

Anahtar Kelimeler:

Retrospective Evaluation Of The Relationship Of Overhang Restorations In The Posterior Region With Alveolar Bone Loss By Cone Beam Computer Tomography
2023
Yazar:  
Özet:

Background: To determine the frequency and localization of overhang restorations by retrospectively examining cone-beam computed tomography images and to evaluate the destruction of the alveolar bone in three dimensions over time. Material and Methods: Patients who had at least one proximal restoration such as subgingival amalgams, composite or glass ionomer restorations (proximal overhang edges), cervical abrasions, class V restorations, with unrestored contralateral teeth were included in this study. All cone-beam computed tomographies examined in the study were taken with the Planmeca Promax 3D (Planmeca Inc. Helsinki, Finland) device. None of the cone-beam computed tomographs were obtained specifically for this study. After examining the tomography of the overhang restorations; The type, location and patient information of the teeth were recorded. Wilcoxon sign test, Mann Whitney U test and Spearman correlation were used in the statistical analysis of the data. Significance level was accepted as % 95. Results: % 52.6 of the patients were female, % 47.4 were male, and % 50.9 of the overhang restoration teeth consisted of molars and % 49.1 of premolars. % 54.38 of the overhang restorations examined are located in the maxilla and % 45.62 are located in the mandibula. Alveolar bone destruction measurement values in the mesial and distal regions of teeth with overhanging restoration were higher than the measurement values of healthy teeth located on the opposite side (p<0.05). Conclusion: Overhang restorations were mostly observed in the maxilla and mesial surfaces of the teeth.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Selcuk Dental Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 699
Atıf : 246
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini