Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
Hemsi̇releri̇n Covid-19 Tanili Hastalar İle Calismaya İli̇ski̇n Gorusleri̇ ve Yasadiklari Zorluklar
2023
Dergi:  
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu calışmada, hemşirelerin pandemi sürecinde COVID-19 tanılı hastalar ile çalışmaya ilişkin görüşleri ve yaşadıkları zorlukların belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte planlanan çalışma, 05 Mart-10 Haziran 2022 tarihleri arasında çalışmaya katılmaya gönüllü 188 hemşire ile yürütüldü. Çalışmanın verileri Sosyodemografik Özellikler ve Mesleğe İlişkin Faktörler Veri Formu kullanılarak toplandı. Veriler sayı (n), yüzde (%), ortalama ve standart sapma ve ki kare testi kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Hemşirelerin %81.9’u kadın, %69.1’i önlisans/lisans mezunudur. Hemşirelerin %88.3’ünün pandemi sürecinde aile ve sosyal yaşam düzeninin değiştiğini ve %67.6’sı sosyal yaşamını kısıtlamak zorunda kaldığını ifade etti. Katılımcılar pandemi sürecinde hemşirelerin %60.1’i hasta sayısı, %55.3’ü mesai saatleri ve %89.9’u iş yükünün arttığını ifade etti. Hemşirelerin %28.7’si hasta/yakınları tarafından sözlü şiddete maruz kaldığı belirlendi. Hemşirelerin %47.9’unun COVID-19 hastalarının tedavi gördüğü birimlerde, %57.8’inin gönülsüz olarak ve %79.3’ünün oryantasyon eğitimi almadan çalıştığı saptandı. Hemşirelerin %57.4’ü haftada 40 saat yerine 20 saat çalışılması, %54.8’i daha fazla ücret ödenmesi durumunda COVID pozitif hastalarda daha istekli çalışacaklarını ifade etti. Hemşirelerin %66’sının pandemi sürecinde maske takmayan ve sosyal mesafe kurallarına uymayan kişileri gördüğünde sağlık personeli olarak boşuna uğraştığını düşündüğünü belirlendi. COVID pozitif hastalarla çalışan hemşirelerin hasta/yakınları tarafından daha yüksek oranda sözlü şiddete maruz kaldığı belirlendi (p<0.05). Sonuç ve Öneriler: Bu çalışma hemşirelerin pandemi sürecinde psikososyal açıdan olumsuz etkilendikleri belirlenmiştir. Pandemi sürecinde hemşirelerin yaşadıkları zorluklardan yola çıkılarak sağlık çalışanlarının olumsuz çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik sağlık politikalarının planlanması önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Views and Challenges Of Nurses İn Working With Patients Diagnosed With Covid-19
2023
Yazar:  
Özet:

Aim: This study aimed to determine the views and difficulties experienced by nurses about working with patients diagnosed with COVID-19 during the pandemic process. Method: This descriptive and cross-sectional study was conducted with 188 nurses who agreed to participate between 05 March and 10 June 2022. The data were collected using to “Sociodemographic Characteristics and Occupational Factors Data Form”. Collected data were evaluated via frequency, percentages, mean standard deviation, and chi-square test. Results: It was stated that 81.9% of the nurses were female, 69.1% were associate/undergraduate graduates. 88.3% of the nurses stated that their family and social life order changed during the pandemic process and they mostly had to restrict their social life (67.6%). 60.1% of the nurses increased the number of patients, 55.3% their working hours and 89.9% their workload during the pandemic process. 28.7% of the nurses were exposed to verbal violence by the patient/relatives. It was determined that 47.9% of the nurses worked in the units where COVID-19 patients were treated, 57.8% voluntarily and 79.3% without orientation training. 57.4% of the nurses stated that they would work more willingly in COVID-positive patients if they worked 20 hours a week instead of 40, and 54.8% of them were paid more. 66% of the nurses think that they are trying in vain as health personnel when they see people who do not wear masks and do not follow social distance rules during the pandemic process. It was determined that nurses working with COVID positive patients were exposed to verbal violence at a higher rate by the patient/ relatives (p<0.05). Conclusion and Recommendations: In this study, it was determined that nurses were negatively affected psychosocially during the pandemic process. Based on the difficulties experienced by nurses during the pandemic process, it is recommended to plan health policies to improve the negative working conditions of health workers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 246
Atıf : 503
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini