Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
William Blake’in Fransız Devrimi ve “Kaplan” Adlı Şiirlerine Gazetelerin Etkisi
2023
Dergi:  
Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, William Blake’in Fransız Devrimi algısına gazetelerin etkisini arşiv belgeleri ışığında araştırmaktadır. Söz konusu devrim, Blake’in şiirini derinden etkileyen en önemli olaylardan biridir. Lakin, şairin devrimin olaylarından nasıl haberdar olduğu ve kaynaklarının neler olduğu ciddi bir tartışma konusudur. Çeşitli akademik çalışmalar, şairin devrimin çalkantılı olaylarını politikacıların açıklamalarından Joseph Jonson’ın akşam yemeği sohbetlerine, gazetelerden Thomas Paine ve Edmund Burke’ün siyasi yazılarına kadar birçok kaynak aracılığıyla yakından takip ettiğini ortaya koymuştur. Bu kaynaklar arasında Blake için en önemli olanı, erişilebilirliği ve devrim hakkında sürekli bilgi akışı sağlaması nedeniyle gazetelerdir. Bu bağlamda, bu çalışma, Blake'in Fransız Devrimi (1791) ve “Tyger” (1792-93) şiirlerine gazete arşivleri ışığında odaklanarak erken dönem Fransız Devrimi'nin William Blake'e etkisinin dönemin gazeteleriyle şekillendiğini iddia etmektedir. Dahası, gazetelerin erken dönem Fransız Devrimi’ni kucaklayıcı, özgürleştirici ve bunların ötesinde barışçı bir kuvvet olarak göstermesi Blake’i etkilemiş ve bu söylem şiirlerine doğrudan yansımıştır. Terör Dönemi olarak da bilinen, devrimin en kanlı olaylarının yaşanmaya başladığı 1793 yılı itibariyle, devrimin İngiliz monarşisine tehdit oluşturması sebebiyle gazeteler devrim karşıtı söylem kullanmaya başlamıştır. Bu dönemde Blake, gazeteleri kullanmaya devam etmiş lakin artık haberlerin içeriklerini direkt kullanmaktansa devrimi ve devrimcileri canavarca gösteren olumsuz haberlerdeki imgeleri, onlara olumlu anlamlar yükleyerek kullanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of Newspapers On William Blake’s The French Revolution and “tyger”
2023
Yazar:  
Özet:

This study explores the impact of newspapers on William Blake’s perception of the French Revolution in the light of archival documents. The Revolution is indeed one of the defining events that deeply influenced the poetry of Blake. However, how the poet learned about the course of the events in France and what his sources were have been a matter of debate. Various studies indicated that the poet followed the turbulent events of the Revolution closely through several sources ranging from the political statements of the politicians to the dinner conversations at Joseph Jonson’s, from newspapers to the sophisticated political works of Thomas Paine and Edmund Burke. Among these sources, the newspapers appear to be the most influential source for Blake due to their accessibility and ability to provide a constant flow of information about the events of the Revolution. Accordingly, focusing on Blake’s The French Revolution (1791) and “Tyger” (1792-93) in the light of the original newspaper documents from British archives, this study hypothesises that the impact of the early phases of the French Revolution on William Blake’s poetry was shaped by the newspapers of the period. Furthermore, the newspapers’ representation of the Revolution as an embracing, liberating and pacifist force had direct impact on Blake’s poetry. After 1793, the Revolution entered into a new bloody phase, also known as The Reign of Terror Period, during which many people, including the members of the monarchy, were executed. This new phase posed threat for the British monarchy; therefore, the newspapers of the period started to employ counter-revolutionary discourse. During this period, Blake continued to use newspapers as a source, however, instead of using the content of the columns directly, he subverted the news by attributing positive connotations to the monstrous image of revolution and revolutionaries.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   Filoloji

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 722
Atıf : 2.443
Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi