Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
Kutsal Mekânın Dönüşümü: Göbekli Tepe Örneği
2023
Dergi:  
Türk Coğrafya Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma için nitel bir çalışma yöntemi takip edilerek, Göbekli Tepe etrafındaki yedi köyde (Örencik, Derman, Sarışeyh, Küçük İstanbul, Orta Ören, Seyrantepe, Göktepe) yaşayan yerli halk ile yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak görüşmeler yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu, amaçlı örneklem yöntemiyle belirlenen 33 katılımcıya uygulanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, Göbekli Tepe’nin adının nesilden nesile devredildiği saptanmış olup kutsallık, ziyaret, ibadet yeri anlamında kullanıldığı tespit edilmiştir. Mekânın kullanım amacının inanç ve şifa olduğu tespit edilen en önemli bulgulardır. Göbekli Tepe’de kutsal mekân anlayışına uygun olarak “Kabir, Dilek Ağacı, Toprak, Sarnıç” sembollerinin kullanıldığı anlaşılmıştır. Mekânın kutsallığı nedeniyle birçok insanın Göbekli Tepe’ye ziyarete geldiği belirlenmiştir. Göbekli Tepe’nin keşfedilmesiyle birlikte mekânda birçok değişikliğin yapıldığı, değişikliklere bağlı olarak mekânın önceki sahiplerinin Göbekli Tepe’de yaptıkları dini ritüellerini gerçekleştirmelerinin sınırlandığı yapılan araştırmalar neticesinde belirlenmiştir. Bu durum önemli bir sorun oluşturmakta ve Göbekli Tepe’de ortak bir mekân tasarlanabilir mi? sorusunun tartışılmasını gerekli kılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Transformation Of The Sacred Space: The Case Of Gobekli Tepe
2023
Yazar:  
Özet:

For this study, a qualitative study method was followed and interviews were conducted using semi-structured interview technique with local residents living in seven villages around Göbekli Tepe (Örencik, Derman, Sarışeyh, Küçük Istanbul, Orta Ören, Seyrantepe, Göktepe). The semi-structured interview form was applied to 33 participants determined by purposeful sampling method. As a result of the studies, it was determined that the name of Göbekli Tepe was transferred from generation to generation and it was determined that it was used in the sense of holiness, visit and place of worship. These are the most important findings that it has been determined that the purpose of using the space is faith and healing. It is understood that in Göbekli Tepe, "Grave, Wish Tree, Earth, Cistern" symbols were used in accordance with the understanding of sacred space. It was determined that everyone came to visit Göbekli Tepe due to the sanctity of the space. With the discovery of the Göbekli Tepe cult area, it was determined as a result of the researches that many changes were made to the space and that the previous owners of the space were prevented from performing their religious rituals at Göbekli Tepe due to the changes. This situation poses an important problem and can a common space be designed in Göbekli Tepe? necessitates discussion of the question.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Türk Coğrafya Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 320
Atıf : 1.885
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini