Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 4
Konya’da Selçuklu Sanatına Yönelik Arkeolojik Kazılar
2023
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türklerin Anadolu’ya hâkim olduktan sonra imar faaliyetleri artmıştır. Hâkimiyetlerini perçinlemek ve ihtiyaçları doğrultusunda cami, medrese, saray, han, hamam, kervansaray, türbe gibi birçok yapı yapmışlardır. Bu yapılar bölgenin el değiştirmesi sonucunda ya da dönem içerisindeki koşullara bağlı olarak yıkılmış ya da tahrip olmuştur. Günümüze ulaşan yapıların birçoğu restorasyonlar sonucu ayakta kalmayı başarabilmiştir. Yok olan ya da tahrip olan eserler araştırmacılar için hep merak konusu olmuştur. Konya’nın Selçuklular tarafından fethedilmesinin ardından şehirde yoğun bir imar faaliyeti başlamıştır. Sultanlar, devlet adamları, varlıklı kimseler tarafından yaptırılan yapıların birçoğu bugün görülebilmekte olup en az bunlar kadar olanı da toprak altındadır. Araştırmacılar bu doğrultuda mevcut olan ve değişikliğe uğramış eserlerin ilk hallerini merak etmiş ve çalışmalar gerçekleştirmiş, gün yüzünde olmayanlar içinse arkeolojik kazılar gerçekleştirmişlerdir. Bu çalışmada Konya ve çevresinde Selçuklu dönemi eserlerine yönelik yapılmış olan arkeolojik kazılar yapı türlerine göre ele alınmış ve değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Archaeological Excavations For Seljuk Art In Konya
2023
Yazar:  
Özet:

After the Turks dominated Anatolia, their construction activities increased. They built many structures such as mosques, madrasahs, palaces, khans, baths, caravanserais, and tombs etc. to consolidate their dominance and in line with their needs. These structures were dilapidated or destroyed due to the change of hands of the region or depending on the conditions in the period. Thanks to the restorations, many of the structures have survived to the present day. Destroyed or destroyed artifacts have always been a matter of curiosity for researchers. After the conquest of Konya by the Seljuks, an intense development activity started in the city. Many of the structures built by sultans, statesmen and wealthy people can be seen today, and at least as many as these are under the ground. In this direction, while the researchers were wondering about the original conditions of the existing and restored constructions, they also carried out archaeological excavations for the lost artifacts. In this study, the archaeological excavations made for the Seljuk period constructions in Konya and its surroundings were handled and evaluated according to the building types.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 235
Atıf : 334
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini