Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
SİYASETE FEMINIST BİR MÜDAHALE: ERKEKLERİN DÜNYASINDA CİNSİYET KOTALARININ KURUMSAL AÇMAZLARINA YENİDEN BAKMAK VE DÖNÜŞÜMCÜ ETKİ İÇİN PARİTENİN ACİLİYETİ
2023
Dergi:  
Mülkiye Dergisi
Yazar:  
Özet:

Siyasi temsilde kadınların varlığını ve temsilini güçlendirmeyi hedefleyen cinsiyet kotalarına ilişkin toplumsal cinsiyet eşitliğine dayanan demokrasi gündemi son dönemde dikkat çekici bir şekilde bir çok ülkede parite (mutlak/etkin/tam eşitlik) talebi ve reformlarına evrilmektedir. Cinsiyet kotaları, erkek-egemen siyasi partilerdeki kurumsal süreçlere bir müdahale niteliğini taşıyan ve kadınların yasama organlarında eksik temsili sorununu aşmak icin son otuz yılda yaygınlaşarak uygulamada olan özel eylem politikalarının başında gelmektedir. Kotalar uygulandığı ülkelerde şekli/betimsel (sayısal) temsil anlamındaki olumlu sonuçlarına rağmen, daha geniş bakış açısından kadınları siyaseten güçlendirerek siyasi kurumları dönüştürme potansiyeli açılarından analiz konusu olmaya devam etmektedir. Türkiye’de olduğu gibi, kadınların siyasi partilerin yönetiminde ve adaylık süreçlerinde ikincilleştirildiği sistemlerde, bu tür özel önlem politikalarına normatif karşı-koyuşlar yanında, parti siyasetinin gayri-resmi kurumsal dinamikleri ve cinsiyetçi uygulamalarının eşitlikçi gündemlere direnci devam ettirmektedir. Bu yazıda, cinsiyet kotalarının pratikte uygulanmasına ilişkin siyasi partilere odaklanan kurumsal engellere dikkat çekilerek, seçimlerde parite ilkesi uygulamasının sosyal adalet, kapsayıcı vatandaşlık ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin kurumsallaştığı demokrasinin içereceği feminist temsil ve kamu politikarında sonuçlarda eşitliği sağlayacak bir dönüşüm için gerekliliği vurgulanmaktadır

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Mülkiye Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 825
Atıf : 1.876
Mülkiye Dergisi