Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 38
 İndirme 4
Yapay Zekâ Teknolojisi ile Uçuş Fiyatı Tahmin Modeli Geliştirme
2020
Dergi:  
Turkish Studies Information Technologies and Applied Sciences
Yazar:  
Özet:

Bugün internet teknolojilerindeki gelişmeler sayesinde yolcular farklı havayolu şirketlerine ait uçuşları karşılaştırabilir, belirli bir zaman periyodunda en uygun fiyatlı uçuşu bulabilir, rezerve edebilir ve satın alabilir.  Havayolu şirketlerinin gelir politikaları ve aralarındaki rekabet, mevsimeler, tatiller, uçuş süresine kalan süre, mevcut koltuk sayısı,  ülkelerin uyguladıkları vergi politikaları, ülkeler arası seyehat politikaları vb pek çok faktör uçuş fiyatlarının belirlenmesinde etkilidir. Aynı zamanda, aynı uçuşa ait bir biletin fiyatı bile saatler içinde değişebilmektedir. Buyüzden bu kadar değişken ve dinamik olan bilet fiyatlarının önceden kestirebilmek hem hava yolu şirketleri açısından hem de müşteriler açısından çok önemlidir. Bugün pek çok çevrimiçi seyehat acentası ve havayolu şirketi işbirliği yaparak dinamik fiyat tahmini üzerine Yapay Zekâ odaklı Ar-Ge çalışmaları yürütmektedir. Bu çalışma da Enuygun.com Ar-Ge Merkezi tarafından yürütülmekte olan YZ destekli “Flight Prices Predictor” adlı projesinin bir parçasıdır. İlgili projenin bu kısmında YZ tekknolojilerinden makine öğrenmesi algoritmaları araştırılmış ve topluluk öğrenme algoritmalarından Gradyan Artırım (GB-Gradient Boosting) ve Rastsal Orman (RF-Random Forest) algoritmaları kullanılarak iki farklı tahmin modeli geliştirilmiştir. Bu algoritmalar kullanarak geliştirilen ve test edilen “RF-FPPredictor” ve “GB-FPPredictor” modellerinin doğruluk performansları sırasıyla %90 ve %92’dir. Modellerin ortalama mutlak yüzde hataları (MAPE) ise %2.49 ve %2.26’dır. Bu modeller daha önce geliştirilen diğer modeller ile tahmin performansı açısından karşılaştırıldığında oldukça başarılı olduğu görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Developing Flight Pricing Model with Artificial Intelligence Technology
2020
Yazar:  
Özet:

Today, thanks to the advances in internet technologies, passengers can compare flights from different airlines, find, book and purchase the most affordable flights in a given time period.  The company’s income policies and competition between them, seasons, holidays, the remaining time of the flight, the number of seats, the tax policies that the countries implement, the cross-country travel policies, etc. are effective in determining the flight prices of many factors. At the same time, even the price of a ticket for the same flight can change in hours. The ability to predict the price of tickets, which is so variable and dynamic from this point of view, is very important for both airlines and customers. Today, many online travel agencies and airlines are working together on the dynamic price forecast, conducting AI-focused R&D work. This study is also part of the YZ-backed “Flight Prices Predictor” project, which is being carried out by Enuygun.com R&D Center. In this part of the project, machine learning algorithms from YZ technologies have been researched and two different prediction models have been developed using the algorithms Gradyan Boosting (GB-Gradient Boosting) and Rastsal Forest (RF-Random Forest) from community learning algorithms. These algorithms are developed and tested using " The RF-FPPredictor “and” by GB-FPPredictor The accuracy performance of the models is 90 percent and 92% respectively. The average absolute percentage errors (MAPE) of models are 2.49% and 2.26%. These models appear to be quite successful when compared with other models previously developed in terms of predictive performance.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies Information Technologies and Applied Sciences

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 70
Atıf : 40
Turkish Studies Information Technologies and Applied Sciences