Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Acemzâde Huseyi̇n Efendi̇ ve Kandi̇ye Kalesi̇’ndeki̇ Vakiflari
2023
Dergi:  
ANASAY
Yazar:  
Özet:

Girit Seferi, Osmanlı tarihinde en uzun süre devam eden sefer olarak bilinmektedir. 1645 yılında başlamış ve Kandiye Kalesi’nin 1669’da fethedilmesiyle son bulmuştur. Kandiye’nin fethinden sonra şehir ve kale içinde ele geçirilen bütün mülkler, bir hatt-ı hümâyun ile devlet adamlarına satılmıştır. Kale içerisindeki mülklerden satın alanlardan birisi de eski reisülküttâplardan Acemzâde Hüseyin Efendi olmuştur. Hüseyin Efendi ve onun Kandiye Kalesi’ndeki vakıflarıyla ilgili bu çalışmanın hareket noktasını, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Kuyûd-ı Kadîme Arşivi’nde bulunan 1080/1669 tarihli vakfiye sureti oluşturmaktadır. Vakfiye suretinden ve diğer kaynaklardan elde edilen veriler burada değerlendirilecektir. Kandiye’nin fethinden sonra orada bulunan devlet adamları, satın alma ve hibe yoluyla edindikleri malları kurdukları vakıflara tahsis ederek şehrin mamur hale getirilmesine katkı sağlamışlardır. Osmanlı Devleti’nde değişik memuriyetlerde görev alan ve Kandiye kuşatmasında bizzat yer alan Hüseyin Efendi, bunlardan sadece birisidir. Bu çalışmada onun Kandiye Kalesi’ndeki vakıf eserleri tanıtılacaktır. Çalışma tamamen gayrimüslim inanç ve kültürünün izlerini taşıyan Kandiye’de fetih sonrası vakıf müessesesinin Türkleşme, İslamlaşma ve şehirleşme yolundaki rolünü göstermesi bakımından önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Acemzâde Huseyin Efendi and His Waqfs In Candia Castle
2023
Dergi:  
ANASAY
Yazar:  
Özet:

The Crete Campaign is known as the longest campaign in Ottoman history. It started in 1645 and ended with the conquest of Candia Castle in 1669. After the conquest of Candia, all the properties captured in the city and the castle were sold to statesmen with a hatt-ı hümâyun. One of the purchasers of the properties in the castle was Acemzâde Hüseyin Efendi, one of the former reisülküttabs. The starting point of this study on Hüseyin Efendi and his waqfs in Candia Castle is the copy of the waqfiya dated 1080/1669 in the General Directorate of Land Registry and Cadastre Kuyûd-ı Kadîme Archive. The data obtained from the copy of the waqfiya and other sources will be evaluated here. After the conquest of Candia, the statesmen there contributed to the city’s development by allocating the properties they acquired through purchases and grants to the waqfs they established. Hüseyin Efendi, who served in various civil offices in the Ottoman Empire and personally took part in the siege of Candia, is only one of them. In this study, his waqfs in Candia Castle will be introduced. The study is important in terms of showing the role of the post-conquest waqf institution in the path of Turkification, Islamisation, and urbanization in Candia, which bears traces of non-Muslim beliefs and culture.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
ANASAY

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 291
Atıf : 384
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini