Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 68
 İndirme 23
Kultur Turizminin Kentsel Gelismeye Etkisi: Konya/turkiye Ornegi
2018
Dergi:  
Coğrafya Dergisi / Journal of Geography
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı kültür turizminin kentsel gelişmeye etkisini ortaya koymak ve bu kapsamda Konya kentinde gelecekte yapılacak yatırımların kentin hangi bölgesinde yoğunlaşması gerektiğine yardımcı olmaktır. Kentin turistik bölgesindeki turist baskısını ve turizmin kentin bu kesimine olan etkisini ortaya koymak için 2013 yılının haziran ayında örneklem sahasını oluşturan bölgede elli esnafa tesadüf örneklem yöntemi ile “açık uçlu bir anket” uygulanmıştır. Bu ankette: “Yaptığınız iş nedir?, “Dükkanınızın burada bulunmasınınönemli sebebi nedir?”, “Sizce turizm denilince ilk aklınıza gelen şey nedir?”, “Sizce turizmin kente getirileri nelerdir?”, “Sizce turizmin olumsuzlukları nelerdir?”, “Turizmle alakalı olarak kentteki yatırımları yeterli buluyor musunuz? Neden?”, “Sizce turizmin kentte geliştirilebilmesi için neler yapılmalıdır?” şeklinde yedi tane açık uçlu soru sorulmuştur. Son zamanlarda dünyada gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik gelişme ile beraber bu ülkelerin kentlerinde bir takım değişimler dikkat çekmeye başlamıştır. Bu değişimler; kentsel yenileşme, kentsel dönüşüm gibi gelişmeler yanında kentlerin işlevini kaybetmiş olan bazı bölgeleri canlandırmaya yönelik çabalarda içermektedir. Konya (Türkiye) bu örneklerden birisidir. Kent yönetimi, şehrin işlevselliğinde problem çekmeye başlayan ama aynı zamanda şehrin kültür turizmi merkezi özelliği gösteren bölgesini canlandırmak için yerli ve yabancı turistlerin bölgede rahat bir şekilde ziyaretlerini yapabilecekleri bir bölge oluşturma çabası içerisine girmiştir. Bu kapsamda; Mevlana Müzesi ve yakın çevresinde bir takım değişiklikler ortaya konulmuştur. Bunların başında kentin turistik bölgesinde meydan, cadde ve sokaklar turistlerin rahat bir şekilde gezebilecekleri hale getirilmiştir. Tarihi önemi olan bazı binalar restore edilmiştir. Bazı lüks otellerin inşası bu bölgeye yönlendirilirken, buna karşılık konut ve iş merkezleri kentin başka bölgelerine yönlendirilmiştir. Bölgede turizm baskısının oldukça fazla olduğu görülmüştür. Esnafın kent yönetimindenönemli talebi; kentin Mevlana Müzesi ve yakın çevresine kentsel iyileştirmelerin yapılması yönünde olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Coğrafya Dergisi / Journal of Geography

Dergi Türü :   Ulusal

Coğrafya Dergisi / Journal of Geography