Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Sovyet-Suriye İttifakının Kökenleri: Neo-Gramşiyan Bir Perspektif
2023
Dergi:  
İzmir İktisat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sovyet ve Baas rejimleri 1940’lardan ve 1980’lere kadar rızaya dayalı bir hegemonik ilişki yaşadılar. Bu ilişkinin doğası, hem Soğuk Savaş’ın yarattığı iki kutuplu dönemde ittifak kurma gerekliliği hem de anti-emperyalizm ve sosyalizm gibi paylaşılan ortak ideolojik dünya görüşleri tarafından şekillendirildi. Baas Partisi içinde sosyalizme ve pan-Arabizme bağlılık düzeyi bazen dalgalansa da, bu ilişkiler genel olarak pragmatizmden bağımsız değildi. Ancak, Suriye ile SSCB arasındaki yakın ilişkileri yalnızca pragmatik bir strateji olarak görmekten ziyade bu ilişkinin düşünsel, kurumsal ve maddi boyutlarının bir bütün olarak ele alınması gerekmektedir. Bu bağlamda, bu makale, Sovyetler Birliği-Suriye ilişkilerini bu ittifakın arkasındaki bu üç temel faktörü de anlayarak bir çerçeve geliştirmek için neo-Gramşiyan hegemonya perspektifinden incelemeyi amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Roots Of The Soviet-syrian Alliance: A Neo-gramscian Perspective
2023
Yazar:  
Özet:

The Baath regime of Syria had a close relationship with Moscow and received its diplomatic and military assistance during the Cold War. As an Arab nationalist regime and a non-member of the Eastern Bloc, the Baath intention can be considered as pragmatic in terms of approaching to Moscow just to strengthen Syrian military and economic capabilities and gaining diplomatic protection against the Western Bloc. Nevertheless, such material perspectives ignore the whole picture in which non-material factors also played a key role in Soviet-Baath relations. In this context, this article questions to what extent Soviet-Baath relationship can be considered as pragmatic between the 1940s and 1980s and aims to evaluate this relationship with neo-Gramscian hegemony. This theoretical preference is significant, because the nature of neo-Gramscian hegemony enables to see both material and non-material aspects of consensual Soviet-Baath relationship with a necessary focus on material capabilities, institutions, and ideas. In order to answer its question, the article analyzes several primary and secondary resources to form this qualitative research and concludes that the Soviet and Baath regimes enjoyed hegemonic relations that cannot be viewed as a purely pragmatic, rather, the ideational, institutional, and material dimensions of their relationship need to be considered as a whole.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










İzmir İktisat Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 711
Atıf : 6.511
2023 Impact/Etki : 0.367
İzmir İktisat Dergisi