Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 10
 İndirme 4
Yaşam Kalitesi ve Sosyal Sermaye Unsuru Olarak Güven ve Kurum İlişkisi
2023
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Modern toplum yapısında bireylerin gündelik yaşamları toplumsal kurumlarla kuşatılmıştır. Aile, eğitim, boş zamanları değerlendirme, sağlık, ekonomi, Sosyal Güvenlik Kurumu, hukuk, din ve siyaset kurumları bireylerin gündelik yaşamlarını sürdürmelerinde belirleyici ve işlevsel konumdadır. Bu açıdan bu kurumlar, gündelik yaşamda bireylerin yaşamlarına yaşam kalitesi ve güven yönüyle de katkıda bulunmakta olup, çalışmada toplumsal kurumların yaşam kalitesi ve güvenle ilişkisinin anlamlandırılması ve açıklanması amaçlanmıştır. Bu amaçla ilk olarak toplumsal kurum, sosyal sermaye, güven ve yaşam kalitesi kavramları açıklanmaya çalışılmıştır. Ardından bu unsurlar arasındaki ilişki alan çalışması verilerinden çıkarılan bulgulara göre değerlendirilmiştir. Çalışma Isparta il merkezi ve merkeze bağlı köylerde %95 güven düzeyi ve %5 göz yumulabilir yanılgı payı göz önünde bulundurularak 383 bireyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın gerçekleştirilmesinde yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmış sorulardan oluşan anket formundan yararlanılmıştır. Çalışma bulguları yaşam kalitesi ve güven, kurumsal beklentiler, toplumsal kurumlar ve yaşam kalitesi, toplumsal kurumlar ve güven başlıkları altında sunularak değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda bireylerin toplumsal kurumlara ilişkin güven düzeylerinin düşük olduğu, buna karşın kısmen kaliteli yaşam sürdürdükleri tespit edilmiştir. Toplumsal kurumlara yönelik beklentiler, kurumların işlevsellikleri dâhilinde değişmekte olup, farklı toplumsal kurumlara yönelik beklentilere göre yaşam kalitesi ve güven algısı da farklılaşmaktadır. Buna karşın toplumsal kurumların beklentileri karşılama düzeyi yükseldikçe yaşam kalitesi ve güven düzeyinin de arttığı görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 698
Atıf : 4.083
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini