Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Holocene Relative Sea-level Changes Along The Southern Coast Of Bodrum Peninsula, Sw Anatolia
2023
Dergi:  
Coğrafi Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Anadolu levhasının batısında, genişlemeli tektonik rejimin etkisi altında gelişmiş olan Bodrum Yarımadası, Holosen rölatif deniz seviyesi değişimlerini yansıtan göstergelerin güncel deniz seviyesinin üzerinde görüldüğü alanlardan biridir. Bu göstergeler yarımada boyunca farklı tiplerde karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, Bodrum Yarımadası'nın güney kıyısındaki 6 lokasyonda deniz seviyesinden +2,6 m’ye kadar yükselmiş kıyı çizgileri incelenmiştir. Çalışma alanında, iki farklı lokasyonda tarihleme için uygun gösterge bulunmuş ve iki rölatif yükselmiş deniz seviyesi göstrgesi mollusk kavkıları kullanılarak, radyokarbon yöntemiyle tarihlendirilmiştir. Bu göstergelerden biri Gerenkuyu'da saptanmış ve 2678,5±79,5 yıl öncesine tarihlendirilmiş olan +1,3 m yüksekliğindeki plaj deposudur. Diğer gösterge ise Gerindere'de +1,2 m yüksekliğindeki gelgit çentiği ile uyumlu olduğu düşünülen ve 2241±88 yıl öncesine tarihlenen bir plaj deposudur. Gelgit çentiğinin güvenilir bir kıyı çizgisi göstergesi olması nedeniyle Gerindere’deki bu göstergenin yaklaşık son 2241±88 yıl için yükselme hızı 0,53 mm/yıl olarak hesaplanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Özet:

Bodrum Peninsula, which developed under the influence of the extensional tectonic regime in the west of the Anatolian plate, is one of the areas where indicators reflecting relative sea-level changes are seen above the present sea level. These indicators appear in different types throughout the peninsula. This study examined shorelines from sea level to +2.6 m at 6 locations on the southern coast of the Bodrum Peninsula. Suitable indicators for dating were found at two different locations in the study area, and two relative sea-level indicators using mollusk shells were dated by radiocarbon method. One of the indicators is a +1.3 m high beach deposit at Gerenkuyu and was dated to 2678.5±79.5 yr BP. The other indicator is a +1.2 m high beach deposit at Gerindere, which is thought to be compatible with the tidal notch and dated to 2241±88 yr BP. Based on the age data and the reliability of tidal notches as a shoreline indicator, the uplift rate of this indicator in Gerindere for the last 2241±88 years has been calculated to be 0.53 mm/yr.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Coğrafi Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 267
Atıf : 2.553
2023 Impact/Etki : 0.333
Coğrafi Bilimler Dergisi