Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Türk Sermaye Piyasasının Kuruluşu: Galata Bankerlerinin Önemli Rolü
2024
Dergi:  
Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türk Sermaye Piyasasının kuruluşu ve gelişimi, özellikle Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde, 19. yüzyılda, esas olarak Galata Bankerleri ile ilgilidir. Çünkü Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ticari faaliyetler, ağırlıklı olarak yabancı azınlıklar tarafından yürütülmekteydi. Sermaye piyasalarının gelişimi, sanayinin gelişimi kadar eskilere dayanmamaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde Galata Bankerleri Türk Sermaye Piyasasının kuruluşunda önemli roller oynamışlardır. Sonuç olarak finansal tasarrufların sahipleri bu azınlıklardı. Bu azınlıklar arasında çoğunlukla Ermeniler, Rumlar ve Yahudiler vardı. Bunlar ticari ve mali faaliyetlerini İstanbul'daki "Galata"’da yürüttükleri için "Galata Bankerleri" olarak ün yapmışlardı. 16. yüzyılın başlarında Portekiz ve İspanya'dan sürülen Yahudiler, Osmanlı topraklarına yerleşerek ticari ve mali konularda söz sahibi olmaya başladılar. 17. yüzyılda ekonomik, endüstriyel ve ticari faaliyetler yabancıların eline geçmeye başladı. O dönemde Galata Bankerleri arasında özellikle Rumlar hakimdi. Yunan azınlıklar, Avrupalı devletlerin de desteğiyle sayıları yüze ulaşan bankerlik kurumlarıyla ticari ve ekonomik hayattaki hakimiyetlerini ortaya koydular. Bu araştırmanın konusu Galata Bankerlerinin Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ticari, ekonomik ve mali faaliyetlerini ve Türk Sermaye Piyasasının gelişimindeki öncü faaliyetlerini ele almaktır.

Anahtar Kelimeler:

The Foundation Of Turkish Capital Markets: The Pivotal Role Of Galata Bankers
2024
Yazar:  
Özet:

The foundation and development of Turkish Capital Markets is mainly related to Galata Bankers, especially in the last period of The Ottoman Empire in the 19th century, because mainly foreign minorities carried out the commercial activities in The Ottoman Empire. The development of capital markets doesn’t go back to old times as far as the development of industry. In the last periods of The Ottoman Empire, Galata Bankers played important roles in the foundation of Turkish Capital Markets. In consequence, the owners of financial savings were these minorities. Among these minorities there were mainly Armenians, Greeks and Jews. Because of the place named “Galata” in Istanbul, where these minorities carried out their commercial and financial activities, they built a reputation as “Galata Bankers”. At the beginning of the 16th century the Jews, expatriated from Portugal and Spain, settled down in Ottoman Territory and they began to have a say on trade and financial matters. In the 17th century economic, industrial and commercial activities began to fall into the foreigners hands. At that time, among the Galata Bankers, the Greeks were especially dominant. Greek minorities, with the support of European States, demonstrated their predominance in commercial and economic life with their banker institutions, whose numbers reached to one hundred. The topic of this research is to discuss the commercial, economic and financial activities of Galata Bankers in The Ottoman Empire and their pioneering activities in the development of Turkish Capital Markets.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Muhasebe ve Finans Tarihi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 315
Atıf : 1.069
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini