Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 12
 İndirme 5
Özel Yetenekli Öğrencilerin Resim, Müzik ve Sayısal Yeteneklerine Göre Matematiksel Okuryazarlık Problemlerini Çözüm Süreçlerinin İrdelenmesi
2023
Dergi:  
Turkish Journal of Educational Studies
Yazar:  
Özet:

Son zamanlarda ortaokul öğrencilerinin matematik derslerinde daha fazla zorlandıkları dikkat çekmektedir. Zorlanılan konuların başında ise matematik okuryazarlık problemleri gelmektedir. Literatürde özel yetenekli öğrencilerle ilgili çalışmalarda problem çözmenin süreçlerine dair araştırmaların mevcut olduğu ancak resim, müzik ve sayısal alanlarda üstün yetenekli öğrencilerin matematik okuryazarlığı problemlerini hata türlerine göre süreç becerilerini karşılaştırmalı olarak inceleyen bir çalışma olmadığı görülmüştür. Matematik okuryazarlığı problemlerinin çözüm süreçlerinde hangi aşamada farklılığın başladığını görme bakımından diğer çalışmalardan farklılık göstermektedir. Ayrıca, bu çalışmanın özel yetenekli öğrencilerin resim, müzik ve sayısal yeteneklerine göre matematik okuryazarlığı problemlerinin süreç becerilerine göre hangi aşamadan geçtiğini ve nasıl hatalar yapıldığını ortaya çıkarma açısından da literatüre katkısı olacağı düşünülmektedir. Çalışma nitel bir çalışma olup özel yetenekli öğrencilerin yeteneklerine göre matematik okuryazarlık problemlerini çözüm süreçlerinin irdelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışma, Türkiye’nin kuzey batısında bir ilin merkez ilçesinde 5., 6., 7., 8. sınıfta okuyan özel yetenekli öğrencilerin bulunduğu Bilim Sanat Merkezindeki resim, müzik ve sayısal yeteneklerine göre 4 resim, 4 müzik, 6 genel yetenek öğrencisi ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından literatür taranarak seçilen okuryazarlık problemlerinin yer aldığı "Matematik Okuryazarlık Testi" kullanılmıştır. Sonrasında ise mülakatı kabul eden öğrencilerle yaptıkları çözümler üzerine bireysel olarak mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre özel yetenekli öğrencilerin resim, müzik ve sayısal yeteneklerine göre matematik okuryazarlığı problemlerinin matematiksel süreç becerilerinde hata türleri açısından farklılıkların oluştuğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

Solution of mathematical reading problems according to the painting, music and numerical abilities of specialised talented students
2023
Yazar:  
Özet:

Recently, high school students have become more difficult in math lessons. At the beginning of the mathematical process, there are problems with mathematics. There is research on the processes of problem-solving in studies related to special skilled students in literature, but it has not been found that there is a study that compares the process skills of mathematical literature problems of superior skilled students in painting, music and numerical fields according to the type of error. Mathematical literature differs from other studies in terms of seeing in which stage the difference begins in the process of solving problems. It is also believed that this study will also contribute to literature in terms of the discovery of what stage mathematical literature problems pass through according to the process skills and how errors were made according to the painting, music and numerical skills of special skilled students. The study is a quality study and a specific skilled student’s ability is aimed at solving mathematical literary problems according to the processes of solving them. The study was conducted with 4 paintings, 4 music, 6 general talent students according to their painting, music and numerical abilities at the Science Arts Center, where special skilled students studying in the 5th, 6th, 7th, 8th grade in the central district of the northwest of Turkey. As a data collection tool, the researchers scaned literature and used the "Matematical Reading Test" where the literary problems selected were included. After that, the interviews were conducted individually on the solutions they made with the students who accepted the interview. According to the findings of the study, according to the painting, music and numerical abilities of special skilled students, mathematical literature problems have found differences in mathematical process skills in terms of error types.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Turkish Journal of Educational Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 186
Atıf : 1.369
2023 Impact/Etki : 0.286
Turkish Journal of Educational Studies