Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 22
 İndirme 2
Özel Tüketim Vergisi Dışsallık Vergisi Olarak Algılanıyor Mu Türkiye Üzerine Ampirik Bir Araştırma
2023
Dergi:  
Ege Akademik Bakış Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, 2002 yılından beri Türkiye'de uygulanan özel tüketim vergisine yönelik bireylerin algı ve tutumları ile özel tüketim vergisinin bir dışsallık vergisi olarak kabul edilip edilmediğini araştırmayı amaçlamaktadır. Türkiye genelinde, 1304 kişiden on-line ve yüz yüze anket yöntemi kullanılarak elde edilen veriler, regresyon modelleri oluşturularak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları, özel tüketim vergisinin yüksek gelir grubundaki kişilerin harcamalarını doğrudan etkilediğini göstermektedir. Genel vergi bilinci yüksek olan ve tarifelerde her yıl güncelleme bekleyenlerin özel tüketim vergisine ilişkin algıları pozitiftir. Özel tüketim vergisinin kapsamının daraltılması gerektiğini düşünenlerin, özel tüketim vergisine yönelik algıları ise negatiftir. Ayrıca, sağlığa zararlı ürünleri daha sık tüketenler ile sağlığa zararlı ürünler üzerinden alınan özel tüketim vergisinin artırılması gerektiğini düşünenlerin özel tüketim vergisine ilişkin pozitif algıları, özel tüketim vergisinin bir dışsallık vergisi olduğunu desteklemektedir.

Anahtar Kelimeler:

Is The Excise Tax Perceived As An Externality Tax An Empirical Study On Turkey
2023
Yazar:  
Özet:

This study aims to investigate the perceptions and attitudes of individuals towards the excise tax applied in Turkey since 2002 and whether the excise tax is accepted as an externality tax. The data were collected through online and face-to-face survey methods from 1304 participants across Turkey and were analyzed by regression models. The results show that the excise tax directly affects individuals' expenditures in the high-income group. The perceptions of individuals with high general tax awareness and those who expect an update in tariffs every year have positive attitudes about the excise tax. The perceptions of those who think that the scope of the excise tax should be narrowed towards the excise tax are negative. Besides, the positive perceptions of excise tax by individuals who consume harmful products more frequently and those who think that the excise tax on harmful products should be raised support that the excise tax is an externality tax.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Ege Akademik Bakış Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.112
Atıf : 4.677
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini