Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 37
 İndirme 7
Does Emotional Intelligence Affect Mental Toughness In Physically Disabled Athletes
2023
Dergi:  
Spor Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

The aim of this research is to determine the determinative role of the emotional intelligence sub-dimensions (Assessing others emotions, evaluating their own emotions, regulating emotions, using social skills, use of emotion) in determining the levels of mental toughness of the athletes with disabilities. A total of 261 athletes from 165 disabled athletes (wheelchair basketball, amputee football, sitting volleyball, badminton), male (63.2%) (24.40±5.48 years old) and 96 female (36.0%) participated voluntarily. Within the scope of the research, information about socio-demographic variables was collected by the personal information form created by the researchers. To reach the purpose of the research The Sport Mental Toughness Questionnaire made by Altıntaş and Bayar (2015) and the Emotional Intelligence Inventory in Sport adapted to Turkish by Adiloğulları and Görgülü (2015) were used. In the analysis of the data, firstly, when the skewness and kurtosis values for the normality assumptions were examined, it was determined that the distribution was normal. In this direction correlation analysis to determine the relationship between variables, stepwise regression analysis was used to determine the power of independent variables in predicting dependent variables. According to the findings obtained as a result of the research, it has been determined that the emotional intelligence levels of the athletes are important determinants of the mental toughness levels, and the analysis completed in three stages explains 56% of the variance.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Spor Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 251
Atıf : 944
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini