Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 2
Serhu Muhtasari’t-tahâvî Eseri Baglaminda İsbîcâbî’nin Nikâh Konusunda Fikhî Gorusleri
2023
Dergi:  
Darulhadis İslami Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, 6. yüzyılda yaşamış olan ve Hanefi mezhebine mensup bir şeyhülislam unvanına sahip olan Ebü'l-Hasan Ali b. Muhammed el-İsbîcâbî'nin hayatını ve nikahla ilgili fıkhî görüşlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Semerkand gibi önemli bir ilim merkezinde kadılık yapabilecek kadar Hanefi ekolünde önde gelen bir konuma sahip olan İsbîcâbî'nin akademik kariyerini, aile hukuku bağlamında fıkıh anlayışını ve Hanefi fıkhına yaptığı katkıları ele almayı hedeflemektedir. İsbîcâbî, Hanefî ekolünün önde gelen fakihlerinden biri olup, seleflerinin derin ilmi birikimini taşıyan önemli bir şahsiyettir. Döneminde Mâverâünnehir bölgesindeki ilmi çalışmalarıyla büyük bir üne kavuşmuş, İslam dünyasında ilmi liderler arasında saygı görmüştür. İslam âlemi içinde akademik başarıları ve verdiği fetvalarla tanınan, büyük alimlerin arasında yer alan nadir şahsiyetlerden biri olarak "şeyhülislâm" unvanı ile anılmıştır. Semerkand gibi ilimde zirveye ulaşmış bir merkezde kadılık görevini üstlenerek, ilmin ve adaletin en yüksek standartlarda buluştuğu bir döneme katkıda bulunmuştur. Eserlerinde, Hanefî müctehid imamların görüşlerini bir arada sunmasının yanı sıra kendisinden önce gelen fıkıhta önemli konumda bulunan tüm âlimlerin görüşlerine de yer vermiştir. İsbîcâbî, görüşlerini açık ve anlaşılır bir dille ifade etmiş, konuları deliller ve örneklerle desteklemiştir, bu da onun fıkhî konulardaki görüşlerini fıkıh tarihinde son derece değerli kılmıştır. Bu açıdan bakıldığında, İsbîcâbî'nin fıkıh alanındaki katkıları çağdaşları ve sonraki nesil ilim erbabı için büyük bir öneme sahiptir. Bu nedenle, âlimler fıkhî çalışmalarında görüşlerini güçlendirmek için İsbîcâbî’nin eserlerinden bolca nakil/alıntı yapmıştır. Çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde İsbîcâbî’nin hayatı literatür araştırılması çerçevesinde incelenmiştir. İkinci bölümde ise İsbîcâbî'nin Şerhu Muhtasari’t-Tahâvî adlı eseri ele alınarak, evlilikle ilgili fıkıh anlayışı detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir. Bu çalışma, İsbîcâbî'nin özgün kişiliği ve zengin ilmi birikimi hakkında derinlemesine bilgi sunmayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

An Evaluation Of Isbîcâbî's Fiqh Views On Marriage In The Context Of His Work Sharḥu Muḫtaṣar Al-taḥâvî
2023
Yazar:  
Özet:

This study examines the life of Ebu'l-Hasan Ali b. Muhammad al-Isbîcâbî, who lived in the 6th century and took the title of shaykh al-Islam of the Hanafi sect, and his fiqh views on marriage. It also aims to discuss the academic career of Isbîcâbî, who had a leading position in the Hanafi school a judge in an important scientific center like Samarkand, in the sense of his under standing of fiqh in the context of family law and his contributions to Hanafi fiqh. Isbîcâbî is one of the leading jurists of the Hanafi school and an important figure who conveys the significant scientific knowledge of his predecessors. During his time, he gained a great reputation due to his scientific studies in the Transoxiana region and thus he was respected among the scientific leaders in the Islamic world. He was known with thetitle of " Shaykh al-Islam " as one of influential figures among the great scholars, known for his academic achievements and fatwas. By holding the position of judge in such a place as Samarkand, a center that reached the peak of science in that era, he contributed to increase the conditions which science and justice met at the highest standards. In his works, in addition to presenting the views of Hanafi mujtahid imams, he also included the views of all scholars who had an important position in fiqh before himself. Isbîcâbî expressed his views in a clear and underst able language and supported his topics with evidence and examples, which made his views extremely valuable in the history of fiqh. From this perspective, Isbîcâbî's contributions to the field of fiqh are meant great importance not only for his contemporaries but also for the scholars of following generations. For this reason, scholars have quoted extensively from Isbîcâbî's works to strengthen their views in their fiqh studies. The study consists of two parts. In the first part, İsbîcâbî's life was examined within the framework of literature research. In the second part, İsbîcâbî's work titled Sharḥu Muḫtaṣar al-Taḥâvî was discussed. Also his under standing of fiqh regarding marriage was evaluated in detail. This study aims to provide in-depthin for mation about İsbîcâbî's unique personality and his extensive knowledge

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Darulhadis İslami Araştırmalar Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Darulhadis İslami Araştırmalar Dergisi