Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
Yenişehir (bursa) Havzası’nın Coğrafi Karakterizasyonuna Dayalı Jeoekolojik Risk Duyarlılığı Analizi
2024
Dergi:  
lnternational Journal of Geography and Geography Education
Yazar:  
Özet:

Doğal ortam koşulları üzerindeki antropojenik baskı ve yoğunlaşan etkileşim birçok alanda farklı düzeylerde sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada Yenişehir (Bursa) Havzası’nın farklı alt değişkenler ve kantitatif veriler kullanarak jeoekolojik risk duyarlılığı analizi yapılmıştır. Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) kullanılarak 24 ana kriter ve 142 alt kriterin analizi ile antropojenik kökenli deformasyon riski, ortamsal kirlilik riski, erozyon, kütle hareketleri, kuraklık ve yangın duyarlılık verilerinden oluşan alt değişkenler üretilmiştir. Belirtilen değişkenlerin etken çarpanları üzerinden Yenişehir Havzası’nın jeoekolojik risk duyarlılığı beş kategorik sınıfa ayrılarak oluşturulmuştur. Elde edilen bulgulara göre havzanın % 9’u çok az, % 29’u az, % 32’si orta, % 20’si yüksek ve % 10’u çok yüksek jeoekolojik risk duyarlılığına sahiptir. Özellikle Yenişehir ilçe merkezi ve Organize Sanayi Bölgesi (OSB), doğudaki mermer ve taş ocakları sahası, Boğazköy Barajının geniş çevresindeki bitki örtüsünden yoksun saha ile ulaşım ve sanayi alanları duyarlılığın en yüksek olduğu alanlardır. Jeoekolojik risk duyarlılık verisi etki analizi kapsamında 6 farklı şekilde birim alandaki değerler analizine tabi tutulmuş, arazi kullanımı verisi ile kantitatif ilişkisi hesaplanmış ve havzanın jeoekolojik koruma bölgeleri 3 zon olarak belirlenmiştir. Analizler sonucu belirlenen, havzanın %35’ini oluşturan jeoekolojik risk altındaki sahalar, öncelikli önlem alınacak alan kapsamında değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Geoecological Risk Sensitivity Analysis Based On Geographical Characterization Of Yenisehir (bursa) Basin
2024
Yazar:  
Özet:

Anthropogenic pressure and intensifying interaction on natural environmental conditions cause problems at different levels in many areas. In this study, geoecological risk sensitivity analysis of Yenişehir Basin was conducted using different sub-variables and quantitative data. Analytical Hierarchy Process (AHS) was used to analyze 24 main criteria and 142 sub-criteria to produce sub-variables consisting of anthropogenic deformation risk, ambient pollution risk, erosion, mass movements, drought and fire susceptibility data. The geoecological risk sensitivity of the Yenişehir Basin was created by dividing into five categorical classes, based on the factor factors of the specified variables. According to the findings, 9% of the basin has very low, 29% low, 32% medium, 20% high and 10% very high geoecological risk sensitivity. In particular, Yenişehir district center and Organized Industrial Zone (OIZ), the marble and stone quarries in the east, the area devoid of vegetation in the wide vicinity of Boğazköy Dam, transportation and industrial areas are the areas with the highest sensitivity. Geoecological risk sensitivity data was analyzed in 6 different ways within the scope of impact analysis, quantitative relationship with land use data was calculated and geoecological protection zones of the basin were determined as 3 zones. The areas under geoecological risk, which constitute 35% of the basin, determined as a result of the analyzes, were evaluated within the scope of the area to be taken priority measures.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








lnternational Journal of Geography and Geography Education

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 400
Atıf : 1.266
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini