Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
Türkiye’de Kazançlar Üzerine Yaş, Dönem ve Kohort Analizi
2024
Dergi:  
Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Türkiye işgücü piyasasında ücretli, maaşlı ve yevmiyeli bir şekilde istihdam edilen tüm çalışanlar ile kadın ve erkek çalışanların kazançları üzerinde yaş, dönem ve kohort etkilerinin ayrıştırılması amaçlanmaktadır. Ayrıştırma analizini gerçekleştirmek için Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından derlenen 2004-2018 dönemi Hanehalkı İşgücü Araştırmaları’ndan elde edilen mikro veriler kullanılmıştır. Ayrıştırma analizleri yaş, dönem ve kohort (APC) modeli doğrultusunda Deaton (1997) ve Beaudry ve Lemieux (1999)’da önerilen yaklaşımları takiben gerçekleştirilmiştir. Her iki yaklaşıma göre elde edilen bulgular, tüm çalışanlar için yaş ile birlikte kazançların çalışma çağının başında hızlı bir şekilde arttığını, çalışma çağının ortalarında bu artış hızının düştüğünü ve çalışma çağının sonlarında kazançların azaldığını göstermiştir. Daha genç kohortlara (kuşak) kıyasla daha yaşlı kohortların kazançlarının daha düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Kazançlar üzerinde dönem (yıl) etkisinin ise sınırlı düzeyde olduğu görülmüştür. Buna ilaveten yaş ve kohortun kazançlar üzerindeki etkisinin cinsiyete göre farklılaştığı ortaya çıkmıştır. Yaşın kazançlar üzerindeki artırıcı etkisinin, erkeklere göre kadın çalışanlarda çok daha erken bir yaşta sonlandığı görülmüştür. Kazançlar üzerinde olumsuz kohort etkisinin ise kadın çalışanlara kıyasla erkekler çalışanlarda daha yüksek düzeyde olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Age, Period and Cohort Analysis On Earnings In Turkiye
2024
Yazar:  
Özet:

This study aims to decompose the effects of age, period and cohort on the earnings of all workers who are emloyed as wage, salaried and casual workers, as well as female and male workers in the Turkish labour market. To apply the decomposition analysis are used micro data from the period of 2004-2018 Household Labour Force Surveys compiled by the Turkish Statistical Institute (TURKSTAT). Decomposition analyses were performed based on the age, period and cohort (APC) model, using the methods suggested by Deaton (1997) and Beaudry and Lemieux (1999). The findings obtained according to both approaches show that for all workers, earnings increase rapidly with age at the beginning of the working age, this rate of increase for earnings decreases in the middle of the working age and earnings decrease at the end of the working age. Older cohorts have lower earnings compared to younger cohorts (generation). The period (year) effect on earnings is so limited. In addition, we find that the effect of age and cohort on earnings differs by gender. The impact of age on earnings ends sooner for female workers than male workers. The negative cohort effect on earnings is higher for male workers than for their female counterparts.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi

Dergi Türü :   Uluslararası

Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi