Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 57
 İndirme 26
Psikolojik Sermaye ve İş-aile Yaşam Çatışması İlişkilerinin İncelenmesi
2019
Dergi:  
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma; öğretmenlerin sahip oldukları psikolojik sermayenin, iş-aile ve aile-iş çatışması ile  ilişkisini ortaya çıkarmak amacıyla yapılmıştır. Araştırma, korelasyonel model kullanılarak tasarlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Hatay ilinin Antakya ilçesinde 2018–2019 eğitim-öğretim yılında ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapmakta olan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise bu okullardaki 346 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri, öğretmenlerin psikolojik sermayesini ölçmek için “Psikolojik Sermaye Ölçeği” ve  iş-aile yaşam çatışmasını ölçmek için “İş-Aile Yaşam Çatışması Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. İş-aile yaşam çatışması ölçeği, iş-aile ve aile-iş çatışması olmak üzere iki alt ölçekten oluşmaktadır. En iyi uyum değerlerine sahip ölçüm modelinde, araştırma değişkenlerinin birbirleriyle istatistiki açıdan anlamlı ilişkilere sahip oldukları tespit edilmiştir. Yapısal eşitlik modellemesi sonuçları; öğretmenlerin sahip oldukları psikolojik sermayelerinin, iş-aile ve aile-iş çatışmaları üzerinde negatif bir etkisinin olduğunu göstermektedir. Bu araştırmanın bulguları temel alınarak, öğretmenlerin olumlu psikolojik özellikleri geliştirilerek iş ve yaşam arasında denge kurmalarına katkı sunulması önemli görülmektedir. Diğer bir deyişle öğretmenlerin güçlü ve olumlu yanlarının geliştirilmesi aracılığıyla olumsuzluklarla başedebilmelerinin kolaylaştırılmasında fayda görülmektedir.    

Anahtar Kelimeler:

An Analysis About The Relationships Between Psychological Capital and Work-family Life Conflict
2019
Yazar:  
Özet:

This study has been carried out to elicit the relationship between teachers’ psychological capital and work-family and family-work conflicts. This research has been designed by using correlational model. The universe of this research has been consisted of teachers that have been working at the primary, middle and high schools in Antakya district of Hatay province in the 2018-2019 academic year. The sampling of this study has been consisted of 346 teachers working at these schools. The research data have been gathered by employing “Psychological Capital Scale” to measure teachers’ psychological       capital and “Work-Family Life Conflict Scale” to measure work-family life conflict. Work-family life conflict scale has consisted of two sub-scales that are work-family and family-work conflicts. In the measurement model with best fit values, it has been ascertained that research variables have statically meaningful relationships with each other. The results of structural equation modeling have denoted that psychological capitals of teachers have negative effects on work-family and family-work conflicts. Based on the findings of this research, it has been seen crucial to contribute to the balance between work and life by improving positive psychological characteristics of teachers. This is all to say, it is worthwhile to facilitate teachers’  abilities to cope with negativities through development of strong and positive aspect.    

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.934
Atıf : 11.545
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini