Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 79
 İndirme 32
Eğitim ve İstihdamın Ekonomik Büyüme Üzerindeki Etkisi: Seçilmiş Afrika Ülkeleri Üzerine Bir Uygulama
2018
Dergi:  
Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kişi başı reel gayri safi yurtiçi hasılada dönemsel artış olarak tanımlanan ekonomik büyüme, ülkelerin zenginliğinin ve refahının en temel göstergesidir. Neden bazı ülkelerin zengin bazı ülkelerin ise yoksul olduğu iktisat biliminin en temel araştırma konuları arasındadır. Bu çalışmanın amacı, eğitim ve istihdamın ekonomik büyüme üzerindeki etkisini ampirik olarak incelemektir. Bu kapsamda Afrika kıtasının dört farklı bölgesinden temsili ikişer ülke seçilerek toplamda sekiz Afrika ülkesinde eğitim ve istihdamın ekonomik büyüme üzerindeki etkisi 1960-2014 dönemi için incelenmiştir. Bu ülkeler, ekonomik büyüme kalıpları, eğitim sistemleri ve emek piyasaları bakımından benzer özellikler göstermekte olup türdeş bir nitelik arz etmektedirler. Daha özel olarak, bu çalışmada okullaşma oranı ve istihdam seviyelerinin Afrika ülkelerinin büyümesine ne derece katkıda bulunduğu analiz edilmektedir. Çalışmanın uygulama kısmında ilk olarak ülkeler arasında yatay kesit bağımlığının bulunup bulunmadığı incelenmiştir. Yatay kesit bağımlılığı sonuçlarına göre, ikinci nesil birim kök testi CADF uygulanarak serilerin durağanlık özellikleri araştırılmıştır. Pesaran (2007) tarafından geliştirilen CCEMG testi ile değişkenler arasında uzun dönem ilişki olup olmadığı analiz edilmiştir. CCEMG sonuçları, istihdam ve sermaye stoku değişkenlerinin Afrika ülkeleri üzerinde istatistiki olarak anlamlı ve pozitif bir etkisi olduğunu göstermektedir. Diğer yandan, muhtemelen kıta ülkelerindeki eğitim kalitesinin düşüklüğü ve eğitim sisteminin yetersizliği nedeniyle, eğitim değişkeniyle ekonomik büyüme arasında istatistiki olarak anlamsız ve negatif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Çalışma sonuçları, Afrika ülkelerindeki hükümetler ve politika yapıcıların kısıtlı yurtiçi kaynakların daha fazla kısmını lise ve teknik eğitime ayırmaları gerektiğini, Afrika ülkelerinin ekonomik büyümelerini gerek eğitim ve gerekse de istihdam üzerinden oldukça olumsuz etkileyen yoğun beyin göçünün azaltılması için adımlar atılması gerektiğini ve bu ülkelerde yurtiçi sermaye birikiminin teşvik edilmesinin sürdürülebilir ekonomik büyüme için büyük önem arz ettiğini göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of Education and Demand On Economic Growth: A Application To Selected African Countries
2018
Yazar:  
Özet:

Economic growth, defined as a periodic increase in real non-clean domestic revenue per person, is the most fundamental indicator of the country’s wealth and prosperity. Why some countries are wealthy and some countries are poor is one of the main research subjects in the economy. The aim of this study is to empirically explore the impact of education and employment on economic growth. In this context, two countries represented from four different regions of the African continent were selected and the impact of education and employment on economic growth in eight African countries was studied for the period 1960-2014. These countries have similar characteristics in terms of economic growth patterns, educational systems and labour markets, and they offer a similar quality. More specifically, this study analyzes how much education and employment levels have contributed to the growth of African countries. In the first part of the study, it was examined whether there was horizontal cutting dependency between the countries. According to the results of the horizontal cutting dependency, the second generation unit root test CADF applied to the stagnation characteristics of the series. The CCEMG test developed by Pesaran (2007) has been analyzed whether there is a long-term relationship between the variables. CCEMG results show that employment and capital stock variables have a statistically meaningful and positive impact on African countries. On the other hand, it is likely that due to the poor quality of education in their continental countries and the lack of education system, a statistically meaningless and negative relationship between education variables and economic growth has been found. The results of the study show that governments and policy makers in African countries should allocate more of their limited domestic resources to high school and technical education, that steps should be taken to reduce the intense brain migration that has a significant negative impact on African countries’ economic growth through education and employment, and that the promotion of domestic capital accumulation in these countries is of great importance for sustainable economic growth.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 291
Atıf : 1.665
2023 Impact/Etki : 0.261
Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi