Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 76
 İndirme 27
Okul Öncesi Geometri Eğitim Programının Çocukların Geometri Becerilerine ve Şekilsel Yaratıcılıklarına Etkisi
2021
Dergi:  
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma “Okul Öncesi Geometri Eğitim Programı’nın” okul öncesi dönemdeki çocukların geometri becerileri ve şekilsel yaratıcılıkları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlayan nicel bir araştırmadır. Araştırmada öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu bağımsız resmi bir anaokulunda okul öncesi eğitime devam eden 5-6 yaşlarında 34 çocuk oluşturmuştur. Araştırmanın verileri Genel Bilgi Formu, Erken Geometri Beceri Testi (EGBT) ve Torrance Yaratıcı Düşünce Testi (TYDT) kullanılarak toplanmıştır. Deney grubundaki çocuklara 10 hafta boyunca haftada 3 gün olmak üzere geometri eğitim programı uygulanmıştır. Kontrol grubundaki çocuklara herhangi bir müdahalede bulunulmamış, çocukların bağımsız anaokulundaki okul öncesi eğitim süreci devam etmiştir. Elde edilen bulgulara göre hem deney hem de kontrol grubundaki çocukların geometri becerilerine ilişkin öntest ve sontest puan ortalamaları arasında sontest puan ortalamaları lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Deney ve kontrol grubundaki çocukların geometri becerilerine ilişkin sontest puan ortalamaları arasında ise deney grubu lehine anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Deney grubundaki çocukların şekilsel yaratıcılıklarına ilişkin öntest ve sontest puan ortalamaları arasında sontest puan ortalamaları lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Kontrol grubundaki çocukların şekilsel yaratıcılıklarına ilişkin öntest ve sontest puan ortalamaları arasında akıcılık ve zenginleştirme boyutlarında sontestlerin lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu diğer boyutlarda ise anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür. Deney ve kontrol grubundaki çocukların şekilsel yaratıcılıklarına ilişkin sontest puan ortalamaları arasında ise tüm alt boyutlarda deney grubu lehine anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Ayrıca uygulamalardan dört hafta sonrasında yapılan kalıcılık testlerine göre uygulanan eğitim programının çocukların hem geometri becerileri ve hem de şekilsel yaratıcılıkları üzerindeki etkisinin kalıcı olduğu görülmüştür. Bu bilgiler ışığında, geometri eğitim programının çocukların geometri becerilerini ve şekilsel yaratıcılıklarını geliştirmede etkili ve etkisinin kalıcı olduğu ortaya konmuştur.

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of The Pre-school Geometry Education Program On Children's Geometry Skills and Formal Creativity
2021
Yazar:  
Özet:

This study is a quantitative study aimed at studying the impact of the "Pre-School Geometry Education Program" on pre-School children's geometry skills and shaped creativity. The study used a semi-experimental pattern of the pre-test-sontest control group. The study group consisted of 34 children aged 5-6 who continued pre-school education in an independent official kindergarten. The research data was collected using the General Information Form, Early Geometry Skills Test (EGBT) and Torrance Creative Thought Test (TYDT). The geometry training program was applied to children in the experimental group for 10 weeks, 3 days a week. Children in the control group were not interfered, the process of pre-school education in the independent kindergarten of children continued. According to the findings obtained, there was a significant difference between the advanced and estest score average for the geometry skills of children in both the experiment and the control group. The average score of children in the experimental and control group for geometry skills has shown a significant difference in the benefit of the experimental group. There was a significant difference between the pre-test and estest ratings for the formal creativity of children in the experimental group in favor of estest ratings. There has been no significant difference between the average of the pre-test and estest points for the formal creativity of children in the control group, while in other dimensions there is a statistically significant difference in fluidity and enrichment dimensions in favor of estesters. Between the estest ratings for the child's formal creativity in the experimental and control group, there is a significant difference in the benefit of the experimental group in all sub-dimensions. According to durability tests performed four weeks after the application, the educational program has been shown to have a permanent impact on both the children’s geometry skills and their formal creativity. In light of this information, the geometry education program has been shown to be effective and lasting in developing children’s geometry skills and shaped creativity.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 679
Atıf : 4.659
2023 Impact/Etki : 0.517
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi