Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 15
 Görüntüleme 112
 İndirme 43
Türkçe Öğretmeni Adaylarının Okuma Alışkanlıkları ve Okumaya Yönelik Tutumları
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Okuma, hayatın her aşamasında ihtiyaç duyulan, yeni bilgiler edinmeyi sağlayan ve zihinsel becerilerin gelişiminde bireye yardımcı olan bir dil becerisidir. Bilgi edinmenin temel yolu olan bu dil becerisi, alışkanlık haline dönüştüğünde “okuma alışkanlığı” kavramı ortaya çıkmaktadır. Okumanın alışkanlığa dönüşmesi için öncelikle bireyin okumayı sevmesi ve okumadan kaçınmaması gerekmektedir. Bu da bireyin okumaya karşı olumlu tutum geliştirmesi ile ilgilidir. Bu araştırmanın amacı Türkçe öğretmeni adaylarının okuma alışkanlıklarına yönelik tespitlerde bulunmak ve adayların okumaya yönelik tutumlarını belirlemektir. Tarama modelinin kullanıldığı bu araştırmada çalışma grubu amaçlı örneklem yöntemiyle seçilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Fırat Üniversitesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda öğrenim gören 148 Türkçe öğretmeni adayı oluşturmaktadır. Adaylara okuma alışkanlıklarının tespitine yönelik “Kişisel Bilgi Formu” ve Akkaya ve Özdemir’in (2013) hazırladığı likert tipli “Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği” uygulanmıştır. Çalışmada kullanılan form ve ölçek aracılığıyla elde edilen veriler SPSS 21.0 veri analiz programı ile analiz edilmiştir. İki değişken arasındaki ilişki t-testi, ikiden fazla değişken ise tek yönlü varyans analiziyle (ANOVA) test edilmiştir. Araştırma sonucunda Türkçe öğretmeni adaylarının okumaya yönelik genel tutumlarının “3.94” olumlu yönde olduğu tespit edilmiştir. Okumaya yönelik tutumların; cinsiyet, not ortalaması ve sınıf düzeyi ile olan ilişkisinde anlamlı bir fark bulunmamıştır. Olumlu tutum gösteren öğretmen adaylarının okuma alışkanlıklarının ise istenilen düzeyde olmaması dikkat çekici bir durumdur.

Anahtar Kelimeler:

Reading Habits Of The Turkish Teacher Candidates and Eligibility For Reading
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Reading is a language skill that is needed at every stage of life, helps to acquire new knowledge and helps the individual in the development of mental skills. This language skill, which is the main way of getting information the concept of "reading habit" emerges when it becomes a habit. To transform into a habit of reading, first of all, the individual should love to read and not avoid reading. This is related to the individual's positive attitude towards reading. The aim of this research is to determine the reading habits of Turkish teacher candidates and to determine their attitudes towards reading. In this study where the screening model was used, the study group was selected by sampling method. The study group of study constitutes 148 Turkish teacher candidates studying at Fırat University Turkish Education Department. Likert type "attitude toward reading" scale prepared by Akkaya and Özdemir (2013) was applied to the candidates for "Personal Information Form" to determine their reading habits. The data obtained through form and scale used in the study were analyzed with SPSS 21.0 data analysis program. The relationship between the two variables was tested by the t-test, while for more variables the one-way analysis of variance (ANOVA) was used. As a result of the research, it was determined that the general attitudes of the Turkish teacher candidates towards reading were "3.94" positive. Attitudes towards reading; gender, grade average and grade level were not significantly different. It is remarkable that the reading habits of the teacher candidates showing positive attitudes are not at the desired level.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 45.300
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini