Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 125
 İndirme 32
“mecnuna Ne Urulur, Ne Sövülür!”: Mazhar Osman ve Yönetilemeyen Bimarhaneler
2017
Dergi:  
Osmanlı Bilimi Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de modern psikiyatri ve ruh sağlığı denilince ilk akla gelen isim Mazhar Osman (Uzman)’ın kaleme aldığı çok sayıda kitap ve makale bulunmaktadır. Yazarın az bilinen telif eserlerinden birisi de Bimarhanelerin İdaresi Hakkında Nesâyih başlıklı, 22 sayfalık kitapçıktır. Sıhhiye Müdüriyeti Umumiyesi tarafından 1914 yılında yayımlanan kitapçık, dönemin psikiyatri anlayışı, bimarhane yönetimi ve hastaların bakımına ilişkin önemli tespit ve eleştiriler içermektedir. Mazhar Osman’ın bu kitapçığı yazdığı ve yayımladığı yıllarda Osmanlı Devleti’nin hâlihazırdakiönemli üç akıl hastanesi olan Toptaşı, Edirne ve Manisa Bimarhanelerinde gerek yönetim gerekse hasta bakımı açısından ciddi sorunlar yaşanmakta ve bunların bir kısmı basına yansımaktadır. Mazhar Osman’ın aynı zamanda Toptaşı Bimarhanesi yönetimine talip olduğu bir dönemde kaleme aldığı kitapçıktaki eleştiri ve öneriler, bu açıdan tarihsel öneme sahiptir. Kitapçıkta bimarhanelerin yönetimi ve hastaların bakımı için yapılması gerekenler 39 madde halinde özetlenmiştir. Bu makalenin amacı, Bimarhanelerin İdaresi Hakkında Nesâyih başlıklı özgün ve üzerinde çalışılmamış metni tanıtmak, dönemin diğer bilgi ve belgeleri eşliğinde incelemek ve tartışmaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Osmanlı Bilimi Araştırmaları

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 505
Atıf : 1.002
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini