Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 26
İslamda Cocuk Haklari Tari̇hi̇
2020
Dergi:  
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

İslam, kapsayıcılık, adalet ve sükunet dinidir, küçük, büyük, çocuk veya yetişkine karşı ayrımcılık yapmaz, İslam her hak sahibine  hakkını verdi, Çocuğun hakları da evin içinde veya dışında olsun, hayatının tüm yönlerine kapsamlı şekilde  büyük önem vermiştir.  Çocuğun hayatı boyunca ona eşlik edecek mutluluğu ve güveni veren onurlu bir yaşam sürdürme hakkını alması gerekir.Çocukluk, insanın geleceği ile ilgileneceği ve başa çıkacağı kişiliği oluşturmak için temel oluşturur. Çocuk ebevinin üzerinde hakları vardır ve bu haklara islam sahip çıktı ve islam bu hakların israrla  yapılmasına emretti Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur:  "Evladın baba boynundaki hakkı, onu güzel bir isimle isimlendirmesi, onu güzel edep ve ahlak üzere yetiştirmesi ve ona Kur’an öğretmesidir."   Müslüman aile, Müslüman topluluğun çekirdeğidir ve çocukları, üzerinde büyüdükleri etik ve ilkeleri yansıtır, islam, herkesin haklarını belirtti, yaşlı bir adam veya bir kadın yada  bir çocuk olsun.  İslam, tüm insan haklarına özen göstermeye çalıştı , İslam, tüm insanlığa karşı merhametli bir yaklaşıma sahiptir , merhametli allah tarafından indirildi,  ve çocuklar, İslam'ın sahip olduğu bu haklardan büyük bir pay almıştır. Abstract Islam is a religion of justice and tranquility as it does not distinguish between the young and the old a child or an adult.  Islam has given everyone his/her due right, as Islam has also given great and comprehensive attention to the rights of the child in all aspects of his life, whether inside or outside the home, be it among the family or the strangers. Therefore it is imperative that the child takes his right to live a decent life that gives him happiness and reassurance that will accompany him throughout his life, as childhood is the basis for building and forming the character that a person will possess in his future and exhibit through. Indeed the child has rights over his parents which Islam has guaranteed and provided, such that they are strictly imposed upon the parents to implement , as the Messenger of Allah peace and blessings of Allah be upon him, said: “The right a child has over his parent is choosing a good name for him, and give him good etiquette, and teach him the Qur’an. The Muslim family is the nucleus of the Muslim community, and its children reflect the morals and principles upon which they are raised, as Islam has clarified the rights of every individual, be it an old man, a woman, or a child. Islam has been so keen toward taking care of all human rights, how can Islam not be a compassionate system to all humanity, which has descended from a merciful Lord, and the children have had the good fortune of these rights that Islam is obliged them to have, and this research deals with some of these rights and their implications. Key words : the history of child righ, legal terms, parents, child upbringing.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Özet:

الإسلام دين الشمول والعدل والطمأنينة، فهو لا يميز ضد صغير أو كبير أو طفل أو بالغ، فقد أعطى الإسلام كل ذي حق حقه، كما اهتم بحقوق الطفل اهتماماً كبيراً وشاملاً لجميع جوانب حياته، سواءٌ أكان داخل المنزل أو خارجه، ومن الأهل أو من الغرباء، ولا بد من أن يأخذ الطفل حقه لكي يعيش حياة كريمة تمنحه السعادة والاطمئنان التي سوف ترافقه طوال حياته، فالطفولة أساس بناء وتكوين الشخصية التي سيحملها الإنسان في مستقبله ويتعامل من خلالها.  إنّ للطفل حقوقاً على والديه كفلها له الإسلام، وشدّد على الوالدين العمل بها، قال رسول الله  صلى الله عليه وسلّم:" حَقُّ الوَلَدِ علَى الوالِدِ أن يُحَسِّنَ اسمَهُ ، و يُحسِّنَ أدَبَهُ ، و يُعَلِّمَهُ القرآنَ. وتشكل الأسرة المسلمة نواة المجتمع المسلم، ويعكس أطفالها الأخلاق والمبادئ التي يتمّ تربيتهم عليها، حيث وضّح الإسلام حقوقاً لكلّ فرد، سواءً أكان رجلاً مسنّاً، أم امرأةً، أم طفلاً. وقد حرص الإسلام على رعاية حقوق الإنسان جميعاً، كيف لا والإسلام منهج رحيم بالبشريّة جمعاء منزّل من ربّ رحيم، وقد كان للأطفال الحظّ الوفير من هذه الحقوق التي أوجب الإسلام أن يحظوا بها، ويتناول هذا البحث بعضاً من هذه الحقوق وما يترتّب عليها.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 293
Atıf : 759
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini