Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 131
 İndirme 6
Demokrat Parti Balıkesir Mebusu İbrahim Sıtkı Yırcalı’nın 27 Mayıs Sonrası Yargılanması: Anayasayı İhlal Davası
2020
Dergi:  
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

1950 seçimleri ile başlayan Demokrat Parti iktidarı, on yılın ardından 27 Mayıs 1960’da yaşanan askeri darbe ile son bulmuştur. On yıllık iktidarları boyunca yaptıkları pek çok icraat, darbe sonrası kurulan Yasssıada Mahkemelerinde dava konusu olan Demokrat Partililer, muhatap oldukları suçlamalarla ilgili olarak yargılanmışlardır. Yargılanan Demokrat Partililerden biri de Balıkesirli İbrahim Sıtkı Yırcalı’dır. 1908 yılında Balıkesir’de doğan İbrahim Sıtkı Yırcalı, hukuk eğitimi almış, Maliye Müfettişliği, gazetecilik, avukatlık gibi pek çok alanda çalıştıktan sonra 1950 yılında yapılan seçimlerle Demokrat Parti saflarından milletvekili seçilerek Meclis’e girmiştir. DP’nin on yıllık iktidarı süresince üç dönem milletvekili seçilen Yırcalı, Gümrük ve Tekel, İşletmeler, İktisat ve Ticaret, Turizm, Sanayi ve Teknoloji Bakanlıkları yapmıştır. 1960 Darbesi sonrası tutuklanan Yırcalı ile ilgili Anayasayı İhlal davası başta olmak üzere birçok konuda dava açılmıştır. Yırcalı’nın yargılanma süreci, 27 Mayıs Sonrası yaşananlar ile ilgili önemli bir kesit olmakla birlikte, Yırcalı’nın siyasi hayatında da önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışma ile Balıkesir Mebusu İbrahim Sıtkı Yırcalı’nın Anayasayı İhlal Davası’ndaki yargılanma süreci arşiv belgeleri, araştırma eserler ve gazeteler ışığında ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Democratic Party Fisherman Mebusu Ibrahim Sıtkı Yırcali's Judgment After May 27: The Crime Case
2020
Yazar:  
Özet:

The power of the Democratic Party, which began with the 1950s elections, ended with a military coup on May 27, 1960 after a decade. Many of the executions they did during their ten years of power, the Democratic Parties, which were subject to trial in the Yassyada courts established after the coup, have been trialed in connection with the accusations they were interlocutor. One of the judged Democratic Parties is the Fisherman Ibrahim Sıtkı Yırcali. Abraham Sıtkı Yırcali, born in Fiskesir in 1908, received a legal education, worked in many fields such as Financial Inspection, Journalism, Lawyer, and in 1950, with the elections held, was elected a member of the Democratic Party and entered the Parliament. During the ten-year power of the DP, the three-term parliamentary members were elected by the Ministries of Yırcali, Customs and Single, Business, Economy and Trade, Tourism, Industry and Technology. The 1960-year-old was arrested in the case of violation of the Constitution, including a number of cases. The judgment process of Yırcali is an important breakdown on what happened after May 27, but it also holds an important place in Yırcali's political life. This study has been discussed in the light of the archive documents, research works and newspapers, the process of trial in the violation of the Constitution of the Fisherman Ibrahim Sıtkı Yırcali.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 779
Atıf : 1.496
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi