Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
Organik Fide Üretiminde Farklı Ortamların Fide Kalitesine Etkisi
2023
Dergi:  
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışma, organik fide yetiştirme ortamları olarak çiftlik gübresi (ÇG), Zenginleştirilmiş Ortam (ZO), organik torf (T) ve zeolitin (Z) kullanılabilirliğini belirlemek ve ardından ortamların fide kalitesine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Farklı oranlarda (ÇG+T (1:1), ÇG+Z (3:1), T+Z (3:1), ZO+) gübre, zenginleştirilmiş ortam, organik torf ve zeolit ile organik patlıcan ve domates fidesi üretilmiştir. T (1:3), ZO+Z (3:1), ÇG+T+Z (1:2:1), ZO+T+Z (1:2:1)). Ticari torf ortamında geleneksel fideler üretilmiştir. Bu çalışmada çeşitli ortamların fide kalitesi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Ortamların fide kalite parametreleri üzerindeki etkilerine bakıldığında fide kök uzunluğunda ÇG+T ortamının daha iyi sonuç verdiği belirlenirken, sap uzunluğunun tür ve yıllara göre değiştiği belirlenmiştir. Diğer tüm kalite parametrelerinde genel olarak ZO+T ortamının en iyi sonuçları verdiği belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan ortamlar arasında fide yetiştiriciliğinde ZO+T ortamı hem fide üretim başarısını artırmak hem de bulunması zor, rezervleri ve sürdürülebilirliği sınırlı olan organik torf kullanımını azaltmak için önerilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Different Media On Seedling Quality In Organic Seedling Production
2023
Yazar:  
Özet:

This study was carried out with the aim of determining the utilizability of farm manure (FM), Enriched Media (EM), organic peat (P) and zeolite (Z) as organic seedling growing medias and then determining the effects of media on seedling quality. Organic eggplant and tomato seedling were produced with manure, enriched media, organic peat and zeolite in different ratios (FM+P (1:1), FM+Z (3:1), P+Z (3:1), EM+P (1:3), EM+Z (3:1), FM+P+Z (1:2:1), EM+P+Z (1:2:1)). Conventional seedlings were produced in commercial peat media. The effects of these various media on seedling quality were investigated in this study. When we look at the effects of the medias on the seedling quality parameters, it was determined that the FM+P media gave better results in the seedling root length, while it was determined that the stem length changed according to the species and years. In all other quality parameters, it was determined that generally, the EM+P media gave the best results. Among the environments used in the study, the EM+P media in seedling cultivation can be recommended both to increase the success of seedling production and to reduce the use of organic peat, which is difficult to find and has limited reserves and sustainability.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 407
Atıf : 1.290
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi