Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Akışkan Yatak Kurutucuda İki Kademeli Isı Geri Kazanım Sistemi Tasarımı: Çevresel ve Ekonomik Analiz
2023
Dergi:  
Gazi Mühendislik Bilimleri Dergisi (GMBD)
Yazar:  
Özet:

Döküm sektöründeki maça üretiminde kullanılan kumun kurutulması için akışkan yataklı kurutucu kullanılmaktadır. Bu çalışmada, atık ısı geri kazanımının kullanıldığı kurutma sisteminde bir ısı geri kazanım ünitesi tasarlanarak özgül enerji tüketiminin ısı geri kazanımına etkileri gerekli analizler yapılarak incelenmiştir. Endüstriyel uygulamalarda artan enerji tüketimini minimize etmek amacıyla yeni bir sistem yapısı oluşturulmuştur. Bu kapsamda sistemde fan ile üflenen kurutma havasının ön ısıtmasında kullanılan ısı geri kazanım ünitesi ile kurutma verimini yükseltmek ve karbon salımını azaltarak küresel ısınmanın etkilerini azaltmak amaçlanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, mevcut tasarımdan 1. kademe kurutma havası ön ısıtma ısı geri kazanım ünitesinin prosese eklendiği tasarıma geçildiği takdirde doğalgaz tüketiminde 12,815 m3/h’lik, karbon salımında ise 0,032 ton CO2/h’lik bir azalma meydana gelecektir. Böylece mevcut sistemden ısı geri kazanım ünitesi entegreli sisteme geçildiği takdirde yıllık 1.428.753,81 TL tasarruf edilebilecek olup ısı geri kazanım ünitesinin geri ödeme süresi 0,66 yıl olarak hesaplanmıştır. Mevcut tasarımdan 2. kademe fabrika içi su ısıtma için tasarlanan ısı geri kazanım ünitesinin prosese eklendiği tasarıma geçildiği takdirde doğalgaz tüketiminde 4,34 m3/h’lik bir düşüş, karbon salımında ise 0,011 ton CO2/h’lik bir azalma meydana gelecektir. Böylece mevcut sistemden ısı geri kazanım ünitesi entegreli sisteme geçildiği takdirde yıllık 1.912.602,548 TL tasarruf edilebilecek olup ısı geri kazanım ünitesinin geri ödeme süresi 0,16 yıl olarak hesaplanmıştır. Bu tasarım uygulandığında daha ekonomik ve sürdürülebilir bir kurutma sistemi hayata geçirilmiş olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Design Of Two Stage Heat Recovery System In Fluidized Bed Dryer: Environmental and Economic Analysis
2023
Yazar:  
Özet:

Fluidized bed dryer is used for drying the sand used in core production in the casting industry. In this study, a heat recovery unit was designed in a drying system using waste heat recovery and the effects of specific energy consumption on heat recovery were investigated by performing the necessary analyzes. A new system structure has been created to minimize the increasing energy consumption in industrial applications. In this context, it is aimed to increase the drying efficiency and reduce the effects of global warming by reducing carbon emissions with the heat recovery unit used in the preheating of the drying air blown by the fan in the system. According to the results obtained, a reduction of 12,815 m3/h in natural gas consumption and 0,032 tons CO2/h in carbon emissions will occur if the design is changed from the current design to the design where the 1st stage drying air preheating heat recovery unit is added to the process. Thus, if the existing system is switched to a system with heat recovery unit integrated, 1.428.753.81 TL can be saved annually and the payback period of the heat recovery unit was calculated 0,66 years. A reduction of 4,34 m3/h in natural gas consumption and 0,011 tons CO2/h in carbon emissions will occur if the design is changed from the current design to the design where the 2st stage in-plant water heating heat recovery unit is added to the process. Thus, if the existing system is switched to a system with heat recovery unit integrated, 1.912.602,548 TL can be saved annually and the payback period of the heat recovery unit was calculated 0,16 years. When this design is implemented, a more economical and sustainable drying system will be bringed to life.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Gazi Mühendislik Bilimleri Dergisi (GMBD)

Alan :   Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 292
Atıf : 589
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini