Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
Melezleme Islahı ile Elde Edilmiş Gm-41 (uğur) Zeytin Çeşit Adayının Tozlayıcılarının Belirlenmesi
2023
Dergi:  
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

GM-41 zeytin çeşit adayı için uygun tozlayıcı çeşit belirlemek amacıyla 2018 ve 2020 yıllarında Zeytincilik Araştırma Enstitüsünde iki yıl süre ile deneme yapılmıştır. Çalışmada çeşitlerin çiçek tozu canlılık ve çimlenme güçleri ve çiçeklenme periyodu boyunca döllenme biyolojisini etkileyebilecek günlük maksimum sıcaklıklar ve yağış durumu göz önünde tutularak değerlendirmeler yapılmıştır. GM-41 çeşit adayının döllenme biyolojisini belirleyebilmek için serbest tozlanma, kendileme ve 4 tozlayıcı çeşit ile kontrollü tozlama uygulamaları yapılmıştır. Kontrollü tozlama uygulamaları sonucunda iki yılda da en yüksek meyve tutum oranları sırasıyla 2018’de %1.43 ve %0.81 ile 2020’de %1.96 ve %1.49 olarak ‘Memecik’ ve ‘Ayvalık’ zeytin çeşitleri ile tozlanmalarda saptanmıştır. Bu nedenle GM-41 zeytin çeşit adayı için ‘Memecik’ ve ‘Ayvalık’ zeytin çeşitlerinin iyi birer tozlayıcı olduğu düşünülmektedir. Diğer yandan, en düşük meyve tutum oranları ise sıfıra yakın değerler ile kendileme uygulamalarında belirlenmiştir. Verimlilik indeks değerleri göz önünde tutulduğunda GM-41 zeytin çeşit adayı kendine verimsiz olarak sınıflandırılmıştır. Bu nedenle bahçe tesisinde tozlayıcı çeşit kullanımının verimlilik açısından gerekli olduğu düşünülmektedir. İncelenen çeşitlerin çiçek tozu canlılık ve çimlenme oranlarının yıllar arasında farklılık gösterdiği ve döllenme ve meyve tutumu açısından bir problem yaratmayacak düzeyde kabul edilebilir sınır değerleri içinde olduğu saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Determination Of Pollinizers Of The Gm-41 (ugur) Olive Cultivar Candidate Obtained By Hybridization Breeding
2023
Yazar:  
Özet:

In order to determine the suitable pollinator cultivar for the GM-41 olive cultivar candidate, a two-year trial was conducted at the Olive Research Institute in 2018 and 2020. In the study, evaluations were made by considering pollen viability and germination strength and daily maximum temperatures and precipitation that may affect the fertilization biology during the flowering period. In order to determine the fertilization biology of the GM-41variety candidate, open pollination, self-pollination and controlled pollination applications were carried out with four pollinator varieties. As a result of controlled pollination practices, the highest fruit set rates in both years were determined as 1.43% and 0.81% in 2018 and 1.96%, 1.49% in 2020 respectively, in ‘Memecik’ and ‘Ayvalık’ olive cultivars. For this reason, ‘Memecik’ and ‘Ayvalık’ olive varieties are considered to be good pollinators for the GM-41 olive variety candidate. On the other hand, the lowest fruit setting rates were determined in self-pollination applications with values close to zero. Considering the productivity index values, the GM-41 olive variety candidate was classified as self-incompatible. For this reason, it is thought that the use of pollinator varieties in an orchard establishment is necessary in terms of productivity. It was determined that pollen viability and germination rates of the examined cultivars differed between years and were within acceptable limit values that would not cause a problem in terms of fertilization and fruit set.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 496
Atıf : 1.815
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini