Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 15
 İndirme 1
Guneydogu Anadolu Orojenezinde Aksu-samsat (adiyaman) Profil Hattinin Jeolojik Ozellikleri
2023
Dergi:  
Yerbilimleri
Yazar:  
Özet:

Alpin-Himalaya Orojenezinin bir parçasını oluşturan Güneydoğu Anadolu Orojenezi, (GAO) Geç Kretase-Senozoyik süresince Avrasya ve Afrika/Arap Levhalarının göreceli olarak birbirlerine yaklaşımı, Neo-Tetis Okyanusunun güney kolunun yitimi, okyanusal kabuk kayalarının üzerlemesi, okyanus havzasının daralması/kapanması ve kıta-kıta çarpışması, değişen tektonik rejimlerde çökel ortamları ve yoğun deformasyon gelişimini temsil eder. GAO kuzeyden güneye doğru Nap bölgesi, Ekay zonu ve Arap Platformu olarak üç ana yapısal bölümden oluşur. Bu çalışmaya konu olan Aksu-Samsat profil hattı ve harita alanı bu yapısal bölümlerden Nap bölgesi ile Arap Platformunu içermektedir. Profil hattı yersel ve bölgesel ölçekli uyumsuzluklar ile farklı ölçeklerde kıvrım ve fay gelişimlerini barındırır. Fayların çoğu ters ve bindirme karakterli faylardır havza çökellerini denetleyen ve/veya kesen sınırlı gelişime sahip normal faylar ile önceki yapıları ve litolojileri etkilemiş genç doğrultu atımlı faylar/fay zonları da yer almaktadır. Kıvrımlar farklı geometrilerde ve antiklinal/antiform ve senklinal/sinform özelliklidir. Bölgede ve profil hattı boyunca paleotektonik ve neotektonik rejim dönemleri işaret eden beş deformasyon evresi belirlenmiştir bu evreler sırasıyla üst Kampaniyen-alt Maestrihtiyen, üst Palesen-alt Eosen, orta Eosen sonu, erken Miyosen sonu ve Pliyosen-Kuvaterner evreleridir. Üst Kampaniyen-alt Maestrihtiyen evresi özellikle Koçali ofiyolit melanj ve Karadut karmaşığı kayalarının Koçali ve Karadut dekolmanları boyunca bölgeye yerleşimini temsil ederken, üst Paleosen-alt Eosen evresi kuzey alanların yükselip aşınması ve Gercüş formasyonunun uyumsuz olarak çökelmesi ile ilişkilidir. Orta Eosen sonu evresi, bölgesel sıkışma rejimine bağlı Midyat grubu ve örttüğü önceki litolojilerin kıvrımlanması ve faylanması ile temsil olur. Erken Miyosen sonu evresi, bölgedeki metamorfitlerin ve Maden karmaşığını oluşturan kayaların Aksu fay zonu boyunca platformun genç çökelleri üzerine (Silvan grubu) yerleşimi ve erken Miyosen ve öncesi kayaların yaygın deformasyonu ile temsil olur. Alanı etkileyen Pliyosen-Kuvaterner deformasyon evresi ile özellikle sol yanal doğrultu atımlı fayların (Örn., Adıyaman fay zonu) gelişimi ile tipiktir. İnceleme alanı ve yakın civarındaki stratigrafik oluşum ve deformasyon gelişimi, orojenezin diğer kesimleri ile önemli ölçüde korele edilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Geological Characteristics Of The Axu-samsat (adiyaman) Profile Line In The Southeast Anadolu Orogenesis
2023
Dergi:  
Yerbilimleri
Yazar:  
Özet:

The Southeast Anatolian orogeneity, which is part of the Alps-Himalayan orogeneity, (GAO) represents the relative approach of Eurasia and African/Arab leaves during the Late Cretaceous-Senozoic period, the loss of the southern arm of the Neo-Tetis Ocean, the surpassing of the oceanic rocks, the narrowing/closing of the ocean pool and the confrontation of the continental-catal, the devastating environments and the development of intense deformation in changing tectonic regimes. GAO consists of three main structural sections, the Nap region, the Ekay region and the Arab Platform. The Axu-Samsat profile line and map area, which is the subject of this study, includes the Arab Platform and the Nap region from these structural sections. The profile line contains curves and fiber developments in different scales with territorial and regional scale disagreements. Most of the fairs are reversal and reversal fairs; the normal fairs that control and/or cut the crashes of the pool and the young certified reversal fairs/fairs zones that have affected the previous structures and lithologies. The curves are in different geometries and are anti-clinical/antiform and synclinical/sinform. Five stages of deformation are identified in the area and along the profile line that indicate the periods of paleotectonic and neotectonic regimes; these stages are the upper Campaniyen-alt Maestrihtiyen, the upper Palesen-alt Eosen, the middle Eosen end, the early Miyosen end and the Pliyosen-Kuvaterner stages respectively. The Upper Campaign-Alt Master's stage represents the settlement in the area along the Koçali and Karadut decolmans of the Koçali officolithic melanch and Karadut complex rocks, while the upper Paleosen-Alt Eosen stage is associated with the rise and extinction of the northern areas and the disconnected collapse of the Gercüş formation. The end stage of the Middle Eosen is represented by the Midiat group and the curvation and exploitation of the previous litologies which it has plunged. Early Miyosen end stage is represented by the settlement of the metamorphs and rock forming the Mining complex in the area along the Axu Fee zone on the platform’s young ruins (Silvan group) and the widespread deformation of early Miyosen and pre-stones. The Pliyosen-Kuvaterner deformation phase that affects the area is typical, especially with the development of left side-controlled throwing fats (e.g., the name of the fate zone). The examination area and the development of stratigraphic formation and deformation nearby are significantly correlated with the other sections of orogenesis.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Dergi:  
Yerbilimleri
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Yerbilimleri

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 566
Atıf : 851
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini