Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 2
Adaptation Of Reproductive and Growth Traits Of Primiparous Kilis Goats To High-altitude Mountain Areas
2023
Dergi:  
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye'de, Kilis keçisi döl ve süt verimi bakımından önemli bir yerel gen kaynağı olup, orijinal yetiştirme alanı Kilis, Adana, Gaziantep ve Hatay illeridir. Bu çalışma, İlkine doğum yapan Kilis keçilerinin üreme ve büyüme özelliklerinin yüksek rakımlı dağlık alanlara (rakım 1550 m) adaptasyonlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada 2019 yılında Konya ilindeki dört farklı çiftlikten toplam 120 baş Kilis keçisi kullanılmıştır. Kilis keçilerinin üreme özelliklerinden doğum oranı, doğumda yavru sayısı, sütten kesimde yavru sayısı, ikizlik oranı ve yaşama gücü sırasıyla %92,5, 1,25, 1,11, %25,1 ve %88,2 olarak bulunmuş olup, sürüler arasındaki fark istatistiksel olarak önemli değildir (P>0,05). Doğumların çoğu gün içinde 06:00 ile 09:00 saatleri arasında gerçekleşmiştir (P<0.05). Sürü, cinsiyet, doğum tipi ve doğum ayının oğlakların büyüme özellikleri üzerindeki etkileri önemli bulunmuştur (P<0.05). Kilis oğlaklarının doğum ağırlığı, 1. ay, 2. ay, 3. ay, 6. ay ve 1 yaş ağırlıkları sırasıyla 2.91 kg, 6.6 kg, 10.9 kg, 14.2 kg, 19.3 kg ve 22.8 kg'dır. Kilis keçilerin doğum sonrası dönemden çiftleşme dönemine kadar canlı ağırlık artışı üzerine doğum tipi ve doğum ayının (P<0.01) etkisi önemli bulunmuş ve ortalama artış 4.1 kg olmuştur. Sonuç olarak, Kilis keçisinin dağlık alanlardaki bazı üreme ve büyüme performansları orijinal alana göre biraz daha düşük olsa da, yine de nispeten iyi değerler gözlemlenmiştir, bu da bu ırkın dağlık alanlara iyi adapte olduğunu göstermektedir. Çalışmadaki keçilerin ilkine doğum yapan keçiler olduğu da unutulmamalıdır.

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Özet:

Kilis goat is an important local gene source in terms of fertility and milk yield and its original breeding area is Kilis, Adana, Gaziantep and Hatay provinces in Türkiye. This study was carried out to determine the reproductive and growth characteristics of primiparous Kilis goats and their adaptation to high-altitude mountainous areas (altitude 1550 m). A total of 120 Kilis goats from four different farms in Konya province were used in the study in 2019. Among the reproductive traits of Kilis goats, birth rate, litter size at birth, litter size at weaning, twinning rate and survival rate were found to be 92.5%, 1.25, 1.11, 25.1% and 88.2%, respectively, and the difference between the flocks were not statistically significant (P>0.05). Most of the births occurred between 06:00 and 09:00 during the day (P<0.05). The effects of flock, gender, type of birth and month of birth on the growth characteristics of goats were found to be significant (P<0.05). Birth weight, 1-month, 2-month, 3-month, 6-month and yearling live weights of Kilis kids were 2.91 kg, 6.6 kg, 10.9 kg, 14.2 kg, 19.3 kg and 22.8 kg, respectively. The effect of birth type and month of birth (P<0.01) on the live weight gain of Kilis goats from postpartum to the mating period was found to be significant and the average increase was 4.1 kg. In conclusion, although some of the reproductive and growth performances of the Kilis goat in mountainous areas are somewhat lower than in the original area, relatively good values were still observed, which shows that this breed is well adapted to mountainous areas. It should also be noted that the goats in the study were primiparous goats.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 343
Atıf : 923
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini