Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 6
KALİTE GELİŞTİRME ARACI OLARAK İSTATİSTİKSEL PROSES KONTROLÜ: KOT PANTOLON ÜRETİMİNDE BİR VAKA ÇALIŞMASI
2023
Dergi:  
Mugla Journal of Science and Technology
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, kalite ve kalite kontrol kavramlarının tanımları yapıldıktan sonra istatistiksel proses kontrol araçları kavramı etraflıca irdelenmiştir. Ardından, hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren bir tekstil firmasında üretilen denim pantolonlardan elde edilen veriler sonucunda hataların analizleri, istatistiksel proses kontrol teknikleri ile yapılmıştır. Çalışmada akış şemaları, kontrol şemaları, pareto analizi, kontrol şemaları, neden-sonuç diyagramı ve gruplama tekniği kullanılmıştır. Temel istatistiksel proses kontrol araçlarının kullanılmasıyla, en çok tekrar eden hatalar tespit edilmiş ve bu hatalar daha detaylı analiz için alt başlıklara ayrılmıştır. Bu sayede tespit edilen hataların kök nedenlerine inilerek hataların tekrarı engellenmeye çalışılmıştır. Üretim sırasında oluşabilecek olası hataların nedenleri ve çözüm önerileri kategorize edilmiştir. Tespit edilen hatanın temel nedenlerine inilerek ve kategorize edilmiş, çözüm önerileri sunulması ve uygulanması ile hataların önüne geçilmiştir. Bu farklı bakış açısı ile çalışmanın sektöre ve ilgili alanlara alternatif bir yöntem olarak örnek olması beklenmektedir. Bu çalışmanın amacı, hazır giyim sektöründe kalite kontrol uygulamalarını incelemek, istatistiksel kontrol yöntemleri ve problem çözme prosedürlerine katkı sağlamak, problem çözme yaklaşımları için öneriler üretmek ve iyileştirme çalışmalarını yaygınlaştırmaktır.

Anahtar Kelimeler:

Statistical Process Control As A Tool For Quality Improvement: A Case Study In Denim Pant Production
2023
Yazar:  
Özet:

In this study, after defining the concepts of quality and quality control, the concept of statistical process control tools is examined. As a result of the data obtained from denim pants produced by a textile company operating in the ready-to-wear sector, defects were analyzed using statistical process control techniques. In this study, flowchart, control charts, pareto analysis, p-control diagram, cause-effect diagram, and grouping techniques were used. With the use of basic statistical process control tools, the most recurring defects were, and these defects were divided into subheadings for more detailed analysis. In this way, it was tried to prevent the repetition of defects by going down to the root causes of the detected defects. The causes of possible defects that may occur during production and solution suggestions were categorized. By going down to the basic causes of the detected defects and categorized them, defects were prevented by presenting and implementing solution suggestions. It is expected that the study with this different perspective will be an example of the sector and related fields as an alternative method. The aim of this study is to examine quality control practices in the garment industry, contribute to statistical control methods and problem-solving procedures, produce suggestions for problem-solving approaches, and disseminate improvement studies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Mugla Journal of Science and Technology

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik; Mühendislik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 301
Atıf : 153
Mugla Journal of Science and Technology