Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 96
 İndirme 6
Selektif intrauterin gelişme kısıtlılığı olan ve olmayan monokoryonik ikiz gebeliklerde perinatal sonuçların karşılaştırılması
2021
Dergi:  
Perinatoloji Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç Selektif intrauterin gelişim kısıtlılığı (sIUGR) olan monokoryonik gebeliklerde plasentanın eşit olmayan paylaşımı ve vasküler anastomozlar sonucunda her iki fetüs olumsuz etkilenebilir. Çalışmamızda sIUGR olan ve sIUGR olmayan (non-sIUGR) monokoryonik gebeliklerde hem büyük hem de küçük fetüsün perinatal sonuçlarını araştırmayı amaçladık. Yöntem Ocak 2013 – Ocak 2019 tarihleri arasında 196 monokoryonik ikiz gebelik retrospektif olarak incelendi. Olgular sIUGR ve non-sIUGR gebelikler olarak gruplandırıldı. sIUGR olan gebelikler ayrıca normal umbilikal akım paterni olanlar ve anormal umbilikal akım paterni olanlar olarak gruplandırıldı. Gruplar arasında büyük ve küçük fetüsler için perinatal sonuçlar ayrı ayrı araştırıldı. Bulgular Çalışmaya dahil edilen toplam 153 monokoryonik gebeliğin %17.6’sı (n=27) sIUGR gebeliklerden, %82.4’ü (n=126) non-sIUGR gebeliklerden oluşmaktaydı. sIUGR gelişen gebeliklerin %59.3’ünde (n=16) umbilikal arter akım paterni normalken, %40.7’sinde (n=11) anormal umbilikal arter akım paterni mevcuttu. sIUGR gebeliklerde preeklampsi oranı non-sIUGR gebeliklere göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (%25.9’a karşı %11.1, p=0.042). sIUGR gebeliklerde hem büyük hem de küçük yenidoğan için yoğun bakım gereksinimi non-sIUGR gebeliklere göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0.001). sIUGR gebeliklerdeki yenidoğanlardan 3 (%11.1) tanesi neonatal dönemde kaybedildi. Kaybedilen yenidoğanların tamamı anormal umbilikal arter akım paterni olan sIUGR gebeliklerdeki küçük yenidoğanlardı. Sonuç Selektif intrauterin gelişim kısıtlılığı (sIUGR) olan gebelikler, non-sIUGR gebeliklere kıyasla perinatal sonuçlar açısından daha yüksek riskle ilişkilidir. sIUGR gelişen gebeliklerde küçük fetüsün yanı sıra büyük fetüs için de risk artışı bulunmaktadır. Artmış olan bu riskin sIUGR mevcut olan gebeliklerde daha yüksek olan prematüriteyle mi ilişkili olduğu yoksa sIUGR’nin bir sonucu mu olduğu konusunda daha fazla prospektif çalışmaya ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler:

Comparison of perinatal results in monocorionic twins with selective intrauterine developmental limitations and non-monocorionic pregnancies
2021
Yazar:  
Özet:

In monocorionic pregnancies with selective intrauterine developmental limitation (sIUGR), the uneven division of the placenta and vascular anastomosis result in both fetuses may be negatively affected. In our study, we aimed at investigating the perinatal results of both large and small fetus in monocorionic pregnancies with sIUGR and non-sIUGR (non-sIUGR). The method was examined retrospective by 196 monocorionic twins pregnancy between January 2013 and January 2019. The cases were grouped as sIUGR and non-sIUGR pregnancies. Pregnancies with sIUGR were also grouped as those with normal umbilical current pattern and those with an abnormal umbilical current pattern. Perinatal results for large and small fetuses between groups were studied separately. The study found that 17.6 percent of the total of 153 monocorionic pregnancies included in the study were from sIUGR pregnancies and 82.4 percent (n=126) from non-sIUGR pregnancies. In 59.3% of developing pregnancies (n=16) the umbilical arterial current pattern was normal, while in 40.7% (n=11) an abnormal umbilical arterial current pattern was present. The preeclampsia rate in sIUGR pregnancies was significantly higher than in non-sIUGR pregnancies (25.9% vs. 11.1% p=0.042). In sIUGR pregnancies, the need for intensive care for both large and small newborns was significantly higher than in non-sIUGR pregnancies (p<0.001). Three of the newborns in sIUGR pregnancies (11.1%) were lost during the neonatal period. All of the lost newborns were small newborns in pregnancies with an abnormal umbilical arterial flow paterni. Pregnancies with selective intrauterine developmental limitation (sIUGR) are associated with a higher risk of perinatal results compared to non-sIUGR pregnancies. In developing pregnancies there is an increase in risk for the small fetus as well as the big fetus. More prospective studies are needed to determine whether this increased risk is associated with a higher pregnancy prematurity or whether it is a result of sIUGR.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Perinatoloji Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 25
Atıf : 1
Perinatoloji Dergisi