Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
Enfeksiyon hastalıkları polikliniğinde ekstrapulmoner tüberküloz hastalarının epidemiyolojik ve klinik tutulumlarının yıllara göre dağılımı
2023
Dergi:  
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Ekstrapulmoner tüberküloz (EPTB) tanısı alan hastaların tanı yöntemleri ve demografik özellikleri açısından incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamıza 2012-2022 yılları arasında enfeksiyon hastalıkları polikliniğinde takip edilen EPTB tanılı hastaların dosyaları retrospektif olarak incelendi. Bulgular: EPTB tanısı alan hastaların %70,8’i (102) kadın, %29,2’si (42) erkek olarak saptandı. Hastaların yaşları 20 ile 88 arasında değişmekte, kadınların yaş ortalaması 54,2, erkeklerin yaş ortalaması ise 55 olarak gözlendi. Bu hastalarda en sık lenf bezi tutulumu görülmüştür. Bunu sırasıyla kemik-eklem, periton, santral sinir sistemi ve genitoüriner sistem tutulumu izlemiştir. Hastaların tanısında en sık histopatolojik yöntemler 81(%56,5) kullanılmıştır. Sonuç: EPTB’nin belirti ve bulguları vücutta tutulan organ ve dokulara gore farklılıklar göstermektedir. Endemik bölgelerde ayırıcı tanıda EPTB hastalığının düşünülmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Anahtar Kelimeler:

Distribution Of Epidemiological and Clinical Involvement Of Extrapulmonary Tuberculosis Patients In The Infectious Disease’s Outpatient Clinic By Years
2023
Yazar:  
Özet:

Aim: It was aimed to examine the patients diagnosed with extrapulmonary tuberculosis (EPTB) in terms of diagnostic methods and demographic characteristics. Materials and Methods: The files of patients with EPTB who were followed up in the infectious disease’s outpatient clinic between 2012 and 2022 in our study were retrospectively reviewed. Results: Of the patients diagnosed with EPTB, 70.8% (102) were female and 29.2% (42) were male. The ages of the patients ranged from 20 to 88, the mean age of women was 54.2, and the mean age of men was 55. The most common site of involvement in these patients was lymph node involvement. This was followed by bone-joint, peritoneal, central nervous system and genitourinary system involvement, respectively. Histopathological methods were used most frequently in 81 (56.5%) of the patients. Conclusion: The signs and symptoms of EPTB differ according to the organs and tissues involved in the body. We believe that EPTB should be considered in the differential diagnosis in endemic regions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 312
Atıf : 427
Adıyaman Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi