Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
Hipertansif Yasli Bireylerin Uyum Duzeyleri ve İliskili Faktorler: Kesitsel Bir Calisma
2023
Dergi:  
Konuralp Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Hasta uyumu, özellikle kronik hastalık yönetiminde göz ardı edilen, ancak ilaç tedavisinden çok daha önemli olan bir konudur. Tedavinin başarısız olmasının da en büyük sorunlarından biridir. Çalışmamızda Edirne il merkezinde yaşayan hipertansif yaşlıların hastalığa uyum düzeyleri ve uyum düzeyini etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Metod: Çalışmanın örneklemini Edirne il merkezindeki 52 aile hekimliği birimine kayıtlı, 421 yaşlı hipertansif birey oluşturmaktadır. Veriler 75 sorudan oluşan bir anketle toplanmıştır. Anket içerisinde sosyodemografik özellikler, hasta uyumunu etkileyebilecek faktörler ve 25 sorudan oluşan Kronik Hastalıklara Uyum Ölçeği bulunmaktadır. Bulgular: Katılımcıların 226’sı (% 53,7) kadın, 195’i (% 46,3) erkektir. Katılımcıların ölçekten aldıkları ortalama puan 87,04±9,77 olup minimum puan 62, maksimum puan 116’dır. Genç-yaşlıların uyum puanı daha yüksektir. Dul bireylerin, okuryazar olmayan bireylerin ve yalnız yaşayanların uyum puanı daha düşüktür. Hastalığı ve tedavisi ile ilgili, ailesi de bilgilendirilen, aile desteği olan katılımcıların uyum puanı daha yüksektir. Sonuç: Çalışmamızda yaşlıların hastalığa uyum düzeyleri beklenen seviyenin altında bulunmuştur. Literatürdeki çalışmalar çoğunlukla ilaç uyumuna odaklanmaktadır. Hastalık uyumuna odaklanan çalışmalar ile hastayı daha iyi anlamak ve uyumlarını arttırabilmek için yeni stratejiler belirlemek mümkün olacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Adherence Levels Of Hypertensive Elderly Individuals and Associated Factors: A Cross-sectional Study
2023
Yazar:  
Özet:

Objective: Patient adherence, particularly in the management of chronic diseases, is an often overlooked but crucial aspect that is more important than medication treatment itself. It is also one of the major problems contributing to treatment failures. Our study aims to evaluate the adherence levels of elderly hypertensive individuals residing in the city center of Edirne, as well as the factors influencing adherence levels. Methods: The study sample consists of 421 elderly hypertensive individuals registered with 52 primary healthcare units in the city center of Edirne. Data were collected using a questionnaire comprising 75 questions. The questionnaire included socio-demographic characteristics, factors that may affect patient adherence, and the Adaptation to Chronic Illness Scale consisting of 25 questions. Results: Of the participants, 226 (53.7%) were female and 195 (46.3%) were male. The participants had an average adaptation score of 87.04±9.77, with a minimum score of 62 and a maximum score of 116. Younger elderly individuals had higher adaptation scores. Adaptation scores were lower for widowed individuals, illiterate individuals, and those living alone. Participants who were informed about their illness and treatment, involved their families, and had family support had higher adaptation scores. Conclusions: The adherence levels of the elderly participants in our study were found to be below the expected level. Existing studies in the literature predominantly focus on medication adherence. Conducting studies that specifically target disease adaptation would enable a better understanding of patients and the development of new strategies to improve adherence levels.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Konuralp Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 753
Atıf : 1.220
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini