Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 31
 İndirme 4
Akut koroner sendrom hastalarında koroner arter hastalığı ciddiyeti ile serum MFG-E8 düzeyleri arasındaki ilişki
2022
Dergi:  
Turkish Journal of Clinics and Laboratory
Yazar:  
Özet:

Amaç: MFG-E8 (süt yağı globül-epidermal büyüme faktörü 8, laktaderin olarak da bilinir) ateroskleroz, anjiyogenez, iskemi/reperfüzyon hasarı ve kanserler gibi birçok olumsuz klinik durumda önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada, akut koroner sendrom (ACS) hastalarında başvuru sırasında serum MFG-E8 düzeyinin koroner arter hastalığı (CAD) ciddiyeti ile ilişkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya toplam 88 NSTEMI hastası alındı. Hastalar SYNTAX skorlama sistemine göre düşük SYNTAX skoru olanlar <23 (n=75) ve yüksek SYNTAX skoru olanlar ≥23 (n=13) olarak iki gruba ayrıldı. Bulgular: Korelasyon analizinde, MFG-E8 ile SYNTAX skoru arasında ilişki saptanmadı (r = 0.029, p>0.05). Ancak, MFG-E8 ve TIMI risk skoru arasında orta derece negatif korelasyon saptandı (r = -0.365, p = 0.001). Ek olarak, MFG-E8’in serum ürik asit düzeyi ile hafif negatif ilişkisi vardı (r = -0.232, p = 0.03). Ayrıca SYNTAX skoru yüksek olan grupta diyabetes mellitus (p = 0.031), monosit/HDL oranı (p = 0.049), TIMI risk skoru (p = 0.004) ve SYNTAX II (p = 0.012) skoru daha yüksek saptanırken, LVEF anlamlı olarak daha düşüktü (p = 0.014). Sonuç: NSTEMI hastalarında MFG-E8 düzeyleri, daha kötü klinik kardiyovasküler olay riski ve koroner arter hastalığı ciddiyeti göstergesi olan SYNTAX skoru ile ilişkili değildir. Ancak, NSTEMI ile başvuran hastalarda en sık kullanılan risk sınıflandırma modellerinden biri olan TIMI risk skoru ile serum MFG-E8 seviyeleri arasında negatif ilişki bulunmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Association Between Serum Mfg-e8 Levels and Coronary Severity Index In Patients With Acute Coronary Syndrome
2022
Yazar:  
Özet:

Aim: MFG-E8 (milk fat globule-epidermal growth factor 8, also known as lactaderin) plays an important role in many adverse clinical conditions such as atherosclerosis, angiogenesis, ischemia/reperfusion injury and cancers. The present study aims to investigate the association of serum MFG-E8 levels at admission with the severity of coronary artery disease (CAD) in patients with acute coronary syndrome (ACS). Material and Methods: A total of 88 patients were enrolled into the study. Patients were divided into two groups according to SYNTAX score as low SYNTAX score <23 (n=75) and high SYNTAX score ≥23 (n=13). Results: In correlation analysis, there was no statistically significant correlation between serum MFG-E8 levels and SYNTAX score (r = 0.029; p>0.05). However, there was a moderate and negative correlation between MFG-E8 levels and Thrombolysis In Myocardial Infarction (TIMI) risk score (r = -0.365, p = 0.001). A slightly negative association between serum uric acid level and MFG-E8 was also determined ( r = -0.232, p = 0.03). In addition, diabetes mellitus (p = 0.031), monocyte to HDL ratio (p = 0.049), TIMI risk score (p = 0.004) and SYNTAX II (p = 0.012) score were significantly higher in the high SYNTAX group with a significantly lower LVEF (p = 0.014). Conclusion: The serum levels of MFG-E8 were not found to be correlated with the SYNTAX score, an indicator of worsening clinical cardiovascular event risk and the severity of coronary artery stenosis. However, MFG-E8 levels were found to be correlated with TIMI risk score, which is one of the most commonly used risk stratification model for patients presenting with non-ST segment elevation miyocardial infarction (NSTEMI).

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Turkish Journal of Clinics and Laboratory

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 620
Atıf : 334
2023 Impact/Etki : 0.019
Turkish Journal of Clinics and Laboratory