Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 46
Kronik İdiyopatik Ürtikerde Vitamin D Düzeyi
2021
Dergi:  
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Kronik idiyopatik ürtiker kaşıntılı papül ve plaklar ile karakterize olup yaşam kalitesini olumsuz etkileyen fakat etiyolojisi tam olarak bilinmeyen bir hastalıktır. D vitamininin mast hücrelerinin çoğalması, hayatta kalması, farklılaşması ve işlevi üzerine etkileri gösterilmiştir. Bu çalışmada kronik idiyopatik ürtiker ile D vitamini düzeyi arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve yöntemler: Çalışmaya Aralık 2017 Şubat 2018 tarihleri arasında, 18 yaşından büyük, kronik idiyopatik ürtikerli 34 hasta ile 33 sağlıklı kontrol dahil edildi. Hastaların yaşı, cinsiyeti, hastalık süresi, Ig E düzeyi, kullandığı tedaviler kaydedildi. Hastalığın klinik değerlendirilmesinde ürtiker aktivite skoru kullanıldı. Katılımcılardan elde edilen serum örneklerinde, vitamin D düzeyi, Ca, ALP, P ve PTH seviyeleri tespit edildi. Bulgular: Gruplar yaş ve cinsiyet açısından istatistiksel olarak benzerdi (sırasıyla p değerleri 0,06 ve 0,936). Hastaların tamamı antihistamin ve/veya omalizumab kullanmaktaydı. D vitamini düzeyi ürtikerli grupta 12.61±8.61 ng/ml, kontrol grubunda 15.07±6.03 ng/ml idi. Gruplar D vitamini düzeyi açısından karşılaştırıldığında aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu (p=0.18). Ca, P, ALP ve PTH düzeyleri gruplar arasında değerlendirildiğinde aralarında anlamlı bir fark yoktu (sırasıyla p değerleri 0.058, 0.393, 0.922, 0.138). D vitamini ile Ca, P, ALP ve Ig E düzeyleri arasında bir korelasyon yokken (sırasıyla p değerleri 0.147, 0.308, 0.176, 0.348), D vitamini ile PTH düzeyleri negatif yönde korele idi (r=-0.778, p=0.000). Sonuç: D vitamini vücudun hemen her hücresi ile etkileşerek genel iyilik halinin sürdürülmesine katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmada hem kronik idiyopatik ürtikerli olgularda hem de sağlıklı kontrollerde vitamin D düzeyleri düşük tespit edildi. Dolayısı ile ürtiker ile D vitamini arasında zayıf bir ilişki olduğu sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler:

Chronic Idiopathic Ürtikerde Vitamin D Düzeyi
2021
Yazar:  
Özet:

Chronic idiopathic urethritis is a disease that is characterized by swelling papules and plaques and has a negative impact on the quality of life but its etiology is unknown. The effects of vitamin D on the reproduction, survival, differentiation and function of the mast cells have been shown. This study aims to investigate the relationship between chronic idiopathic urethra and vitamin D levels. Materials and methods: From December 2017 to February 2018, the study included 34 patients with chronic idiopathic urethritis over the age of 18, with 33 healthy tests. The patient’s age, gender, duration of the disease, Ig E level, therapies used were recorded. In the clinical assessment of the disease, urticular activity scores were used. In serum samples obtained from participants, the levels of vitamin D, Ca, ALP, P and PTH were identified. Results: The groups were statistically similar in terms of age and gender (p values are 0,06 and 0,936 respectively). All patients used antihistamines and/or omalizumab. The level of vitamin D was 12.61 ± 8.61 ng/ml in the urethra group and 15.07 ± 6.03 ng/ml in the control group. When compared to the levels of vitamin D, there was no statistically significant difference between the groups (p=0.18). When the levels Ca, P, ALP and PTH were assessed between the groups, there was no significant difference between them (relevantly p values 0.058, 0.393, 0.922, 0.138). While there is no correlation between the levels of vitamin D and Ca, P, ALP and Ig E (relevant p values are 0.147, 0.308, 0.176, 0. 348), with vitamin D, the PTH levels were correlated in the negative direction (r=-0.778, p=0,000). The result: Vitamin D contributes to the maintenance of general well-being by interacting with almost every cell in the body. In this study, low levels of vitamin D were found in both chronic idiopathic urinary phenomena and healthy controls. There was a weak relationship between vitamin D and urethrin.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 436
Atıf : 182
2023 Impact/Etki : 0.005
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi