Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 9
 Görüntüleme 11
 İndirme 4
Covid-19 Pandemisinde Toplumun Beslenme Alışkanlıkların İncelenmesi: İstanbul Örneği
2021
Dergi:  
Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu araştırmada; covid-19 pandemisinde toplumun beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç Yöntemler: Araştırmaya, İstanbul’da yaşayan, araştırmaya katılmayı kabul eden, okuma-yazma bilen, soruları eksiksiz yanıtlayan ve 18-65 yaş arası 384 yetişkin birey dahil edilmiştir. Veriler; Covid-19 pandemi öncesi ve sonrası ana ve ara öğün sayısı, vücut ağırlığındaki değişim, paketli gıda tüketimi, uyku, egzersiz ve stres durumuna ilişkin bilgileri sorgulayan anket formu ile elde edilmiştir. Verilerinin değerlendirilmesinde ki-kare ve Wilcoxon Testleri kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 28.18 ± 7.13, vücut ağırlığı ortalaması 63.66 ± 13.49 ve boy uzunluğu ortalaması 165.58 ± 7.60 olarak hesaplanmıştır. Pandemi döneminde bireylerin % 46.9’u vücut ağırlığının arttığını, % 51’i beslenme alışkanlığının olumsuz etkilendiğini ifade etmiştir. Covid-19 salgını döneminde 8 saatten fazla uyuyan bireylerin oranının % 16.2’den % 35.4’e yükseldiği, % 46.1’inin fiziksel aktivite düzeyinin azaldığı, % 80.2’si stres ve kaygı yaşadığı tespit edilmiştir. Buna ek olarak stres ve kaygı yaşayanlarında % 74.2’sinin beslenme alışkanlıklarının etkilendiği saptanmıştır. Beslenme alışkanlığındaki değişim ile vücut ağırlığındaki değişim, paketli gıda tüketimi, eve sipariş, çay, kahve tüketimi, fiziksel aktivite düzeyi ve stres ve kaygının beslenme alışkanlığını etkileme durumu arasında istatistiksel olarak ileri derecede anlamlı ilişki belirlenmiştir (p < 0.01). Sonuç: Çalışmanın sonucunda katılımcıların yarısının pandemi döneminde beslenme alışkanlıklarının olumsuz etkilendiği, uyku sürelerinin arttığı, fiziksel aktivite düzeyinin azaldığı ve büyük kısmının stres ve kaygı yaşadığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Covid-19 Pandemic Review of Community Nutrition Habits: Istanbul Example
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose: This study is aimed at assessing the eating habits of the society in the covid-19 pandemic. Methods: The research included 384 adults between the ages of 18 and 65 who live in Istanbul, who agree to participate in the research, who know how to read and write, who answer the questions in full and who are between 18 and 65 years old. The data were obtained by the survey form questioning the number of main and intermediate meals before and after the Covid-19 pandemic, the change in body weight, packed food consumption, sleep, exercise and stress status. In the evaluation of the data, Ki-Care and Wilcoxon tests were used. Results: The average age of the individuals involved was 28.18 ± 7.13, the body weight average was 63.66 ± 13.49 and the length average was 165.58 ± 7.60. In the period of pandemic, 46.9 percent of individuals said their body weight increased, and 51 percent said their eating habits were affected negatively. The percentage of people who slept over 8 hours during the Covid-19 epidemic increased from 16.2 to 35.4%, 46.1 percent of them had a lower level of physical activity, and 80.2 percent had stress and anxiety. In addition, 74.2% of people with stress and anxiety were affected by their eating habits. A statistically advanced relation has been established between the change in eating habits and the change in body weight, packed food consumption, home order, tea, coffee consumption, physical activity level and the state of stress and anxiety affecting the eating habits (p < 0.01). The study found that half of the participants were affected negatively by their eating habits during the pandemic period, increased sleep times, reduced physical activity levels, and most experienced stress and anxiety.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 223
Atıf : 394
Türkiye Diyabet ve Obezite Dergisi