Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 ASOS INDEKS
 Görüntüleme 8
Koledok kistine ait retrospektif bir çalışma
2006
Dergi:  
Çocuk Cerrahisi Dergisi
Yazar:  
Özet:

GİRİŞ ve AMAÇ: Koledok kisti tanısıyla izlenmiş olan hastaların incelenmesi ile, hastalığa bağlı komplikasyonların önlenmesi ve morbiditenin azaltılması için erken tanı ve uygun tedavi seçiminin gerekliliğini belirtmektir. YÖNTEM ve GEREÇLER: 1984-2005 yılları arasında bölümümüzde koledok kisti tanısıyla tedavi görmüş olan 34 hasta retrospektif olarak incelenmiş; yaş, cinsiyet, semptom; klinik ve radyolojik bulgular; uygulanan cerrahi, patoloji sonuçları ve postoperatif izleme ait bilgiler kaydedilmiştir. BULGULAR: Koledok kisti tanısı alan 25'i kız, 9'u erkek 34 hastanın yaş ortalaması 5.8±4.2 yıldır. En sık semptom karın ağrısı(n=24) ve kusmadır (n=22). Fizik incelemede en sık sağ üst kadran hassasiyeti (n=10), sarılık (10) hepatomegali (n=9), ele gelen kitle (6) saptanmıştır. Preoperatif dönemde ultrason 26, bilgisayarlı tomografi 3, IV kolanjiografi 4, MR kolanjiografi 2, sintigrafi 2, perkütan transhepatik kolanjiografi 1 hastada doğru tanı koydurmuştur. Preoperatif konan farklı tanılar bilyer atrezi, kist hidatik, kistik kitle, hematom, pankreatik psödokisttir. Kolanjit, kist rüptürü preoperatif izlenen komplikasyonlardır. Uygulanan cerrahi yöntemler total kistektomi ve Roux-en-Y hepatikojejunostomi (n=28), kistoduodenostomi (n=3), kistojejunostomi (n=1), total kistektomi ve hepatikoduodenostomi (n=1), koledokoileostomi (n=1) olup 33 hastada T1,1 hastada T2 koledok kisti izlenmiştir. Koledok kistine ait patolojik bulgular fibrozis, atrofi, metaplazi, skuamöz hücre adacıkları, hiperplastik silindirik epiteldir. Karaciğer biyopsisi alınan 20 hastanın ikisinde periportal fibrozis, birinde siroz saptanmıştır. Postoperatif komplikasyonlar adhezyon (n=1), kanama (n=1), ileoileal invajinasyon (n=1) ve safra kaçağıdır (n=1). TARTIŞMA ve SONUÇ: İntrahepatik safra yollarında darlık ve taş, sekonder bilyer siroz, pulmoner hipertansiyon, bilyer malignansi gibi komplikasyonların önlenebilmesi için koledok kisti tanısı erken konmalıdır. Parsiyel kist rezeksiyonu ve internal drenaj yöntemlerine bağlı gelişebilecek duodenogastrik reflü, pankreatit, kolanjit, kolanjiokarsinoma gibi sorunların önlenmesi için seçilecek en iyi cerrahi yöntem total kist eksizyonu ve Roux-en- Y hepatikojejunostomidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Çocuk Cerrahisi Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 54
Atıf : 5
2023 Impact/Etki : 0.023
Çocuk Cerrahisi Dergisi