Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 27
 İndirme 8
Konut Talebinin Dinamikleri: Van İli Örneği, Türkiye
2020
Dergi:  
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Küresel olarak, son yıllarda inşaat sektöründeki büyümeyle birlikte konut arzındaki büyük artış tüketicilerin satın alma davranışını etkilemiştir. Emlak sektörünün ilerlemesinde, tüketicilerin artan refahı ve düşen faiz oranları da etkili olmuştur. Pek çok tanımı olmasına rağmen, mesken, bireylerin hayatlarını sürdürebilmelerini sağlayan mutfak, içme suyu tesisatları ve atık sistemi gibi alanların toplamı olarak tanımlanmıştır. Sonuç olarak, bir ev sosyal, kültürel, ekonomik, yasal ve teknolojik faktörler gibi çok yönlü bileşenlere sahip bir bütündür. Konut piyasası kavramı son yıllarda yerel ve merkezi hükümetler için önem kazandığından, bu konuda çeşitli araştırma ve çalışmalar yapılmıştır. Literatürde konut piyasası ile ilgili çalışmalar son yıllarda önemli bir artış göstermiştir. Küresel finansal piyasalarda faiz oranlarındaki düşüş ve artan likidite nedeniyle, konut yatırımları bu alana yapılan sermaye akımlarının bir kısmını çekmiştir. Konut piyasasının gerçek etkileri gelir artışı, genel tasarruf ve yatırım seviyesi, istihdam ve işgücü hareketliliği düzeyi açısından incelenmektedir. Konut talebine ilişkin ampirik çalışmalar temel olarak konut fiyatları ile bazı makroekonomik göstergeler arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle, konut piyasasında il düzeyinde yürütülen çalışma sayısı oldukça düşüktür. Bu bağlamda, bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'nin Van ilinde yakın gelecekte ev satın alma kararlarını etkileyen temel faktörleri araştırmaktır. Talep denkleminde yer alan cinsiyet, medeni durum, gelir, yaş, hane halkı büyüklüğü, evin yeri, evin tipi, cazibe merkezlerine yakınlık gibi bazı hedonik (fiyat dışı) faktörlerin konut talebine etkileri analiz edilmiştir. Bu amaçla, tüketicilerin satın alma kararlarını tahmin etmek için şehir merkezinde yaşayan ve rasgele seçilmiş olan 450 kişiye anket uygulanmıştır. Logit model tahmin sonuçlarına göre, cinsiyet, medeni durum, yaş, çalışma durumu, eğitim ve gelir gibi faktörlerin bir ev sahibi olma olasılığını arttırdığı görülmüştür. Ayrıca merkezdeki evler daha çok talep edilirken, işyeri, okul ve hastane gibi yerlere yakınlık, bu talepte güvenlik, kira geliri ve yatırım faktörlerinden çok daha az etkili olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Dynamics Of Housing Demand: The Case Of Van Province, Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

A house is a whole with versatile components such as social, cultural, economic, legal, and technological factors. Because of the decline in interest rates and increasing liquidity in the globalized financial markets, housing investments have attracted some of the capital flows to this field. The real effects of the housing market are examined in terms of the increases in income, the general level of savings and investments, and the level of employment and labour mobility. Empirical studies on the housing demand have mainly aimed to investigate the relationship between the prices of houses and some macroeconomic indicators. Therefore, the number of studies conducted at the provincial level in the housing market is quite low. In this context, the main purpose of this study is to investigate the key factors that affect the decisions of individuals to buy a house in the near future, in Van province, Turkey. In the demand equation, the effects of a number of hedonic (non-price) factors such as gender, marital status, income, age, household size, location of the house, type of the house, proximity to attraction centres on the housing demand are analysed. For this purpose, in order to analyse the purchasing decisions of consumers in the housing demand function, a questionnaire was applied to 450-randomly selected people who live in the city centre. According to logit model estimation results, it is observed that factors such as gender, marital status, age, working status, education, and income increased the likelihood of owning a house. Further, while the houses in the centre are more demanded, proximity to the places such as workplace, school, and the hospital is much less effective than the security, rental income, and investment factors, in such demand.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Güzel Sanatlar; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.642
Atıf : 7.610
İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi