Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 7
 İndirme 3
Mücadele Sporları ile İlgilenen Bireylerde Müziğin Psikolojik Sağlamlık, Performans ve Motivasyon Üzerine Etkisi
2022
Dergi:  
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırmada, savunma ihtiyacı doğrultusunda ortaya çıkan ve Dünya genelinde yaygınlaşan mücadele sporlarında, performans sırasında dinlenilen müziğin psikolojik sağlamlık, performans (fiziksel sağlamlık) ve motivasyon üzerine etkileri araştırılmıştır. Katılımcılara “Sportif Uygulamalarda Müziğin Etkisi Ölçeği (SUMEÖ)” (Karayol M. ve ark.,2020) uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi Spss 23 programı aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. %95 güven aralığında p<0,05 değeri anlamlı kabul edilmiştir. Fiziksel sağlamlık alt boyutunda cinsiyet değişkeni, kadın-erkek üzerinde anlamlı bir farklılık göstermektedir (p:0,049<0.05). Yaş değişkenine ait grupların farklılaşma düzeyine bakıldığında, motivasyon alt boyutu ve yaş arasında anlamlı farklılık saptanmıştır (p:0,045<0,05). Eğitim durumu değişkenine ait grupların farklılaşma düzeyi değerlendirildiğinde, katılımcıların eğitim durumları ile motivasyon, psikolojik sağlamlık ve fiziksel sağlamlık alt boyutlarına ilişkin veriler incelendiğinde bu boyutlar ile katılımcı grupları arasında anlamlı bir farklılık saptanamamıştır. Katılımcıların spor geçmişi süresine ait grupların farklılaşma düzeyi incelendiğinde motivasyon alt boyutu ve spor geçmişi arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p:0,048<0,05). Katılımcıların dinledikleri müzik türlerine ait grupların farklılaşma düzeyini belirlemek için gerçekleştirilen tek yönlü varyans analizi sonuçlarına göre psikolojik sağlamlık alt boyutu ve dinlenen müzik türleri arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p:0,021<0,05). Elde edilen veriler değerlendirildiğinde performans sırasında dinlenilen müziğin, psikolojik anlamda iyi hissettirmesi ve motivasyonu artırması vasıtasıyla fiziksel performansta da olumlu gelişmelere sebep olabileceği sonucuna varılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Music On Psychological Strength, Performance and Motivation In Individuals Interested In Combat Sports
2022
Yazar:  
Özet:

In this study, it was aimed to investigate the effects of the music listened to during the performance in combat sports, which is one of the most important needs in the continuation of human life, and which is common in the world, on psychological resilience, performance (physical resilience) and motivation. “Impact of Music in Sportive Activities Scale (IMSAS): Validity and reliability assessment.” (Karayol M. et al., 2020) scale was applied. The analysis of the obtained data was carried out with the Spss 23 program. The p<0,05 value was considered significant at the 95% confidence interval. In the physical resilience sub-dimension, the gender variable shows a significant difference between men and women (p:0.049<0.05). When the differentiation level of the groups belonging to the age variable was examined, a significant difference was found between the motivation sub-dimension and age (p:0.045<0.05). When the level of differentiation of the groups belonging to the educational status variable was evaluated, when the educational status of the participants and the data on the motivation, resilience and physical resilience sub-dimensions were examined, no significant difference was found between these dimensions and the participant groups. When the differentiation level of the groups belonging to the duration of the sports history of the participants was examined, a significant difference was found between the motivation sub-dimension and the sports history (p:0.048<0.05). According to the results of the one-way analysis of variance performed to determine the level of differentiation of the music genres that the participants listened to, a significant difference was found between the psychological resilience sub-dimension and the music genres listened to (p:0.021<0.05). When the data obtained are evaluated, it is concluded that the music listened to during the performance can cause positive developments in physical performance by making you feel good in a psychological sense and increasing motivation.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 281
Atıf : 1.828
2023 Impact/Etki : 0.288
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi