Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 4
Madde Kullanan Hükümlü Bireylerin Algıladıkları Sosyal Destek ile Depresyon Arasındaki İlişki
2019
Dergi:  
Bağımlılık Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın amacı, madde kullanan hükümlü bireylerde algılanan sosyal destek ve depresyon arasındaki ilişkiyi incelemektir.  Yöntem: Araştırmanın çalışma grubunu, Denetimli Serbestlik Birimine bağlı madde kullanan hüküm giymiş 86 kişi ve araştırmacı tarafından rastgele seçilmiş madde kullanmayan hüküm giymemiş 90 kişi olmak üzere toplam 176 kişi oluşturmuştur. Çalışmada sosyodemografik bilgi formunun yanında Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (MSPSS) ve Beck Depresyon Envanteri (BDE) kullanılmıştır.  Bulgular: Çalışmamızın bulgularına göre, BDE puan ortalamaları ile toplam Algılanan Sosyal Destek Ölçeği puan ortalamaları ve özel bir insan alt ölçeği puan ortalamaları arasında negatif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Ancak BDE ile aile ve arkadaş alt ölçekleri puan ortalamaları arasında negatif yönde ve zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Çalışmamızda algılanan sosyal destek düzeyi madde kullanmayan ve hüküm giymemiş bireylerde daha yüksek, bulunurken, depresyon düzeyi madde kullanan ve hüküm giymiş bireylerde daha yüksek olduğu bulunmuştur.  Sonuç: Madde kullanan ve hüküm giymiş bireylere yönelik yapılacak sosyal desteğin geliştirilmesine yönelik psiko-sosyal programların, bu bireylerin depresyon düzeyine olumlu yönde etki edeceği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Relationship Between Perceived Social Support and Depression In Convicts Using Substance
2019
Yazar:  
Özet:

Objective: The aim of this study is to examine the relationship between perceived social support and depression in convicts using substance.  Method: The study sample consisted of a total of 176 persons, including 86 persons who were convicted and using substance in probation unit and 90 persons who were randomly selected by the researchers. Sociodemographic information of the participants was collected and Multidimensional Perceived Social Support Scale (MSPSS) and Beck Depression Inventory (BDI) were all administered.  Results: Study results revealed that there was a significant moderate and negative relationship between BDI and total MSPSS and Significant Other subscale mean scores. However, a negative and poorly significant relationship was found between BDI and Family and Peer subscale mean scores. MSPSS mean scores were found to be higher in individuals who were not using the substance and were not convicted and BDI mean scores were found to be higher in convicts using the substance.  Conclusion: Psycho-social programs aiming to develop social support for convicts using substance will have a positive effect on the level of depression.  

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Bağımlılık Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 242
Atıf : 1.158
2023 Impact/Etki : 0.562
Bağımlılık Dergisi