Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 20
 İndirme 1
Düşük Ferritin Düzeyine Sahip Reprodüktif Kadınlarda D Vitamini Düzeyleri Kemik Mineral
2022
Dergi:  
Türk Osteoporoz Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Reprodüktif kadınlarda demir eksikliği anemisi (DEA) sık gözlenir. 25-hidroksivitamin D [25-(OH)D] eksikliği DEA olanlarda yaygındır. Ferritin düşüklüğüne bağlı oluşan 25-(OH)D eksikliğinin kemik mineral yoğunluğu (KMY) üzerindeki etkisi tartışmalıdır. Bu çalışma, reprodüktif kadınlarda serum ferritin düşüklüğünün 25-(OH)D seviyelerine etkisi ve KMY arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için yapıldı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya ferritin seviyeleri <15 ng/mL olan 140 üreme dönemindeki kadın (15-25 yaş, 25-35 yaş, 35-45 yaş olmak üzere 3 grup) ve 50 sağlıklı kadından oluşan bir kontrol grubu dahil edildi. Vitamin D düzeyi 25-(OH)D>30,0 ng/mL ise yeterli, 25-(OH)D≥20,0, <30,0 ng/mL ise D vitamini yetersizliği, 25-(OH)D <20 ng/mL ise D vitamini eksikliği ve <10 ng/mL ise şiddetli D vitamini eksikliği olarak tanımlandı. Femur boynu ve lomber omurga KMY’si çift enerjili X-ışını absorpsiyometrisi ile ölçüldü. KMY tanısı için Z-skoru kullanıldı. Z-skoru <-2 ise “beklenenden daha düşük KMY’ye sahip” ve >-2 ise “yaş için beklenen kemik yoğunluğu” olarak değerlendirildi. Bulgular: Hastaların ve sağlıklı kontrollerin ortalama yaşı 34±10 ve 29±9 yıldı. Serum 25-(OH)D düzeyi hasta grubunda anlamlı farklılık oluşturacak kadar düşüktü (p<0,01). Düşük ferritin gruplarında, düşük yoğunluklu KMY vardı (p>0,05). Sonuç: Anemisi olan reprodüktif kadınlarda saptanan düşük D vitamini seviyeleri düşük KMY’ye neden olur.

Anahtar Kelimeler:

Low levels of ferritin in reproductive women Vitamin D levels in bone minerals
2022
Yazar:  
Özet:

The purpose: Reproductive women with iron deficiency anemia (DEA) is frequently observed. 25-hydroxivitamine D [25-(OH)D] deficiency is common in people with DEA. The effect of the 25-(OH)D deficiency that is associated with low ferritin on bone mineral intensity (KMY) should be discussed. This study was done to evaluate the effect of serum ferritin deficiency in reproductive women on 25-(OH)D levels and the relationship between PMI. The study included a control group of 140 women in the reproductive period with ferritin levels <15 ng/mL (15-25 years old, 25-35 years old, 3 groups 35-45 years old) and 50 healthy women. The level of vitamin D is sufficient if 25-(OH)D>30,0 ng/mL, if 25-(OH)D≥20,0, if <30,0 ng/mL, if vitamin D is deficient, if 25-(OH)D <20 ng/mL, if vitamin D is deficient, and if <10 ng/mL is severely deficient, if vitamin D is deficient. Femur neck and lombary spine KMY were measured by double-energy X-ray absorption meters. Z-score was used for the diagnosis of KMY. The Z score <-2 was estimated as "with a lower KMY than expected" and >-2 was estimated as "the expected bone density for age". The average age of patients and healthy controls was 34±10 and 29±9 years. Serum 25-(OH)D levels were low enough to make a significant difference in the patient group (p<0,01). In low ferritin groups, there was low-intensity KMY (p>0,05). Result: Low levels of vitamin D found in reproductive women with anemia cause low KMY.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Türk Osteoporoz Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 98
Atıf : 13
2023 Impact/Etki : 0.028
Türk Osteoporoz Dergisi